Rudolph van Veen ambassadeur bakkerijopleidingen ROCvA
20 november 2024

Vorige maand gaf hij zijn eerste gastles aan dertig derdejaars studenten van de opleidingen Zelfstandig werkend Bakker én Leidinggevende Bakkerij; van de vroege ochtend tot en met de lunch. Sinds januari 2024 werken de patissiers en bakkersopleidingen al samen met Rudolph en heeft hij op de Horecava geholpen bij de promotie van de nieuwe opleiding Vegan Patissier die het ROCvA nu aanbiedt, als opleiding en als cursus Vegan Pastry voor volwassenen (zie www.rocva.nl/Voor-volwassenen/Sectoren/Horeca,-Bakkerij-Facilitair/Vegan-Pastry).
Rudolph van Veen: ‘De jeugd heeft de toekomst. En het is leuk om samen te bekijken wat mogelijke innovaties kunnen zijn, zoals vegan patisserie en andere duurzame innovaties. Zij leren van mij en ik van hen en dat maakt het erg leuk om gastlessen te geven aan jonge patissiers en bakkers.’

Docent Youri Nijhoff (Bakkerij): ‘Dit geeft veel energie in de les. Rudolph is een echte vakman en weet zijn kennis subliem over te brengen aan de studenten. Ik zie dat ze er echt voor gaan.’ Rudolph van Veen gaf zijn gastles met als opdracht een Rockstar Trifle dessert te maken, een grote vaas gevuld met heerlijke dessertingrediënten zoals fruit, ijs, chocolade en mousses. Voor het recept, kijk op www.24kitchen.nl/recepten/rockstar-trifle
Rudolph demonstreerde speciale snijtechnieken voor een appelversiering, een soort suikerspin-versiering (met Isomalt) en meer. En hij gaf de studenten levenslessen mee en verzekerde hen dat niet alles altijd foutloos hoeft te zijn: ‘Geef er een draai aan en zeg dat het zo de bedoeling was. Wees trots op je eigen vakmanschap en doe je uiterste best, en als het niet perfect is dan doe je extra poedersuiker over het geheel en “poeder je het af”’.
Aan het begin van de gastles, die van 08.30 tot 14.00 uur duurde, vroeg hij alle studenten naar hun droom voor de toekomst: ‘Wat wil je later graag worden of doen?’ en ‘Wie is je favoriete artiest?’ ‘Voor die favoriete artiest gaan we nu een Rockstar Trifle maken, eentje die hij of zij graag zou opeten.’ De studenten vonden het heel leuk om dat als inspiratie te gebruiken. Omdat Kerst er alweer aan komt riep een enthousiaste studente (Rosalia) meteen dat ze een Mariah Carey-Trifle ging maken.

Docenten Youri Nijhoff en Paul van der Molen hielpen ook volop mee om de studenten hun Rockstar Trifle te kunnen laten maken en genoten van de energie die loskwam bij het creatieve proces. Alle studenten mochten zelf hun creaties bedenken en uitvoeren en al hun kennis en vaardigheden die ze geleerd hadden toepassen.
Rudolph gaf ook een tip mee om een bijzondere stageplaats te bemachtigen bij een bijzonder restaurant, zoals bijvoorbeeld de Librije in Zwolle (met drie sterren bekroond). Hij zei: ‘Als je nou een mooie taart maakt voor de eigenaar Jonnie Boer en die bezorg je op een dinsdagochtend – zonder je te laten zien- en dan nog een keer met een kaartje met je naam erop, dan belt hij je vast op, omdat hij nieuwsgierig is naar wie je bent. Zo kun je een unieke stageplaats bemachtigen door net even meer je best te doen.’
Rudolph van Veen is sinds dit studiejaar ambassadeur van Brood & Banket en kreeg uit handen van Elvire Biegel een officieel document met zijn naam erop en zijn ambassadeurstitel. Hij zal op de open dag van zaterdag 25 januari in het Atrium vragen gaan beantwoorden van aankomende studenten en hun ouders en komt in het voorjaar opnieuw een bijzondere gastles geven. De studenten zijn er blij mee en hebben nieuwe inspiratie gekregen voor dit prachtige vak.