IJsVak-Wedstrijden 2025: wie maakt het lekkerste ijs van Nederland?
15 januari 2025

Jaarlijks organiseert de VAIJ, de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders, de IJsVak-Wedstrijden voor ambachtelijke ijsbereiders in Nederland. De kans voor iedereen in de branche om inspiratie op te doen, nieuwe technieken te leren en om ijs onder consumenten te promoten.
Zoals ieder jaar geeft het Gilde van SVH Meesterijsbereiders ook in 2025 weer ‘acte de présence’ tijdens de beurs IJs-Vak. Op zondag 9 maart bemannen zij de hele dag het podium. Daarnaast verlenen de SVH Meesterijsbereiders weer hun medewerking aan de IJsVak-Wedstrijden tijdens de Gouden IJscreatie en de Gouden IJsspatel op maandag 10 maart.
IJsontbijt en Black Box
De SVH Meesterijsbereiders openen de beurs op zondag 9 maart met het ijsontbijt. De dag beginnen met koude lekkernijen is bijzonder inspirerend, daarom worden alle aanwezigen hiervoor uitgenodigd. Beursbezoekers, standhouders en organisatie, iedereen is van harte welkom om aan dit bijzondere ontbijt deel te nemen.
Daarna volgt de spannende Black Box Contest. Deelnemers ontvangen een verrassingsbox met onbekende ingrediënten en bereiden hiermee een top-ijsje én een ijstaart. Tegelijkertijd vindt de wedstrijd Meest Meesterlijke IJsje plaats, waarin twaalf SVH Meesterijsbereiders hun vernieuwende ijssmaken presenteren.
Iedere bezoeker die zondag de beurs bezoekt, wordt gevraagd om een aantal ijsjes te keuren en hun top drie te nomineren voor het Meest Meesterlijke IJsje 2025. Om 16.00 uur worden de winnaars van beide wedstrijden bekendgemaakt. Zij nemen het stokje over van de winnaar van 2024, Luc Blok van IJssalon Luciano uit Wassenaar.
IJsVak-wedstrijden
Maandag 10 maart staat volledig in het teken van de IJsVak-Wedstrijden, georganiseerd door de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders (VAIJ). De wedstrijdsmaak van 2025 is karamel. De twintig finalisten, geselecteerd tijdens de voorrondes op 10 en 11 februari in Vlaardingen, bereiden live op het podium hun beste karamel-ijs. De vakjury bepaalt wie naar huis gaat met de felbegeerde Gouden IJsspatel.
In de spectaculaire wedstrijd om de Gouden IJscreatie maken deelnemers binnen zes minuten vier identieke ijscreaties waarin karamel-ijs verwerkt moet zijn. De creaties worden beoordeeld door een vakjury en een kinderjury, onder toeziend oog van het aanwezige publiek.
Om kans te maken op de titel van IJssalon van het Jaar 2025 dienen deelnemers mee te doen aan zowel de Gouden IJsspatel als de Gouden IJscreatie. De eerste vijf deelnemers met het hoogst aantal punten worden genomineerd voor de titel van IJssalon van het Jaar 2025. Zij worden later dit jaar beoordeeld door een mystery guest en ondergaan uitgebreide hygiënechecks. De uiteindelijke winnaar wordt in juni 2025 bekendgemaakt.
Dutch Pastry Team
Dit jaar gaan de VAIJ en het Dutch Pastry Team een samenwerking aan op het podium. Het publiek wordt op dinsdag 11 maart meegenomen in de wereld van ijs én patisserie. Daarnaast verzorgt de VAIJ op het podium, samen met studenten, een leuke en leerzame workshop over het maken van ijs. Houd de websites van de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders en Bakkersvak en IJs-Vak in de gaten voor het laatste nieuws.
Voor meer informatie over de wedstrijden of de beurs: www.bakkersvak.nl.
Beeld: Easyfairs