Acht gloednieuwe Nederlands Jeugdkampioenen Brood & Banket

23 april 2025

Regiowinnaars uit heel Nederland zijn  op 9 april in Eindhoven de strijd met elkaar aan gegaan om de felbegeerde titel Nederlands Jeugdkampioen Brood en Banket. Deze landelijke vakwedstrijd vond plaats op het Summa College en werd georganiseerd door de Stichting Jeugd Vakwedstrijden.

Er werd gestreden in acht verschillende categorieën, waarbij vijf regiokampioenen het tegen elkaar opnamen. De categorieën waren afgestemd op het niveau van de opleiding van de deelnemers. Van croissants tot bonbons, een breed scala aan brood- en banketproducten kwam voorbij tijdens deze indrukwekkende vakwedstrijd.

 

De Nederlands Jeugdkampioenen van 2025 zijn:

Uitvoerend broodbakker – Luca Klijn

Uitvoerend banketbakker – Jessica Bos

Uitvoerend brood- en banketbakker – Ilse de Vos

Zelfstandig werkend broodbakker – Jesse Koppejan

Zelfstandig werkend banketbakker – Agnes Djimtche

Zelfstandig werkend brood- & banketbakker – Rosamarijn Broersma

Boulanger – Fien Kwant

Patissier – Tijs Hermkens

 

Kwalificatie en voorbereiding

Om deel te mogen nemen aan het Nederlands Kampioenschap moesten de jonge bakkers zich eerst bewijzen in hun eigen regio en daar als kampioen uit de bus komen. Op het NK maakten zij opnieuw de producten waarmee ze eerder dit jaar hun regionale titel behaalden. Deze creaties werden tijdens de finale in het Summa College vervaardigd en vervolgens beoordeeld door een deskundige vakjury.

Sinds 1961 organiseert de Stichting Jeugd Vakwedstrijden jaarlijks vakwedstrijden voor studenten brood- en banketbakkerij. De wedstrijden worden opgezet door docenten en professionals uit de branche, met als doel studenten op hun eigen opleidingsniveau uit te dagen en hun vakmanschap te ontwikkelen.

 

Doel van de wedstrijden

De route naar het Nederlands Kampioenschap begint met regionale wedstrijden. Hoewel het behalen van de titel een mooi streven is, ligt de focus op persoonlijke groei en vakontwikkeling. Doelen van de Jeugd Vakwedstrijden zijn plezier ervaren in het bakkersvak, motivatie stimuleren door oefening en herhaling, leren plannen en werken onder tijdsdruk, verantwoordelijkheid nemen voor het eigen werk, kwaliteit en vakmanschap leren herkennen en constructief omgaan met feedback.

De kracht van deze wedstrijd ligt in de toegankelijkheid: iedere student, ongeacht opleidingsniveau, kan meedoen. De opdrachten sluiten naadloos aan op de leerdoelen van het studiejaar, en deelname kan zelfs leiden tot een nationale titel nog vóór het behalen van een diploma.