Gerda Verburg nieuwe voorzitter Samen Tegen Voedselverspilling

20 november 2024

Op de International Day of Awareness of Food Loss and Waste heeft de stichting Samen Tegen Voedselverspilling bekendgemaakt dat Gerda Verburg de nieuwe voorzitter wordt. Ze zal op 2 december formeel het stokje overnemen van Philip den Ouden.

In de ruim vijf jaar dat de stichting Samen Tegen Voedselverspilling bestaat, is het gelukt om de Verspillingsvrije Week op de kaart te zetten. Internationaal wordt de aanpak van de stichting steeds meer als voorbeeld gezien. Philip den Ouden stond aan de basis van de oprichting van de organisatie. Na twee termijnen als voorzitter is het tijd om het stokje over te dragen aan zijn opvolger.

Philip den Ouden: ‘We missen nog een belangrijk onderdeel van de voedselketen om nog succesvoller te kunnen zijn en voedselverspilling daadwerkelijk gehalveerd te hebben in 2030. Gerda’s netwerk in de agrarische sector zal helpen om ook boeren te betrekken bij de aanpak van voedselverspilling. Daar ligt voor hen nu nog geen prioriteit, maar er valt zeer veel winst te behalen, zowel in het terugdringen van verliezen op het land als voor hun verdienmodel.’

 

Internationale posities

Gerda Verburg was na haar Kamerlidmaatschap minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het kabinet-Balkenende IV (2007-2010). Daarna bekleedde zij verschillende internationale posities, zoals ambassadeur bij de VN-organisaties voor voedsel en landbouw in Rome, voorzitter van de VN-commissie voedselzekerheid en voorzitter van de WEF Global Agenda Council for Food and Nutrition Security.

In 2016 werd zij door de Secretaris-Generaal van de VN benoemd tot Assistent Secretaris-Generaal, om als global Coördinator de Scaling Up Nutrition Movement vanuit Genève te leiden. Sinds 2023 is Gerda Verburg terug in Nederland en vervult zij diverse bestuursfuncties. Over haar motivatie om voorzitter van het bestuur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling te worden zegt ze: ‘Voedselverspilling voorkomen is een absolute win-win. Niet verspillen betekent meer inkomsten of lagere uitgaven. Het helpt ook te verduurzamen: minder uitstoot, bodem- en watergebruik en verbeterde productie.’

 

Kennis en netwerk

Het team dat voedselverspilling dagelijks op diverse agenda’s zet en steeds weer nieuwe stakeholders activeert staat onder leiding van directeur Toine Timmermans. Hij zegt: ‘We zijn erg blij met Gerda Verburg als nieuwe voorzitter van ons bestuur. Voedselzekerheid is, ook in deze tijd, weer een belangrijk thema, waarvan de aanpak van voedselverspilling een onlosmakelijk onderdeel is. Met haar kennis en netwerk zullen we verdere stappen kunnen zetten om onze doelstelling van 50 procent reductie in 2030 te realiseren.’

Het bestuur van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling bestaat, naast de voorzitter, uit Gerhard de Ruiter (WUR), Henk Flipsen (Nevedi), Irénke Meekma (RedStar) en Debora van der Zee-Denekamp (Unilever).