Gluten uit broodpasta bruikbaar in vleesvervangers
11 september 2024

Lizette Oudhuis is lector lector Healthy Food & Nutrition aan Van Hall Larenstein en de Hanzehogeschool. Ook is ze voorzitter van de werkgroep Onderzoek & Innovatie van Bakery Sweets Center. Momenteel onderzoekt ze de mogelijkheden voor glutenvrije broodpasta.
Het doel van het glutenvrije project van lector Lizette Oudhuis is het opzetten van een extra proces dat een glutenvrije retourbroodpasta oplevert voor de toepassing in een glutenvrij bakkerijproduct. ‘We zijn aan het onderzoeken of we de gluten uit de broodpasta kunnen halen’, vertelt ze in een interview op Foodagribusiness.nl.
Bindmiddel
‘Daarmee maken we de toepassingen interessant voor een nog bredere doelgroep. Maar we kijken ook wat we met de overgebleven gluten kunnen doen. Deze kunnen bijvoorbeeld als bindmiddel toegepast worden in plantaardige vleesvervangers.’
In dit project werken onderzoekers, docenten en studenten Van Hall Larenstein, Hanzehogeschool, NHL Stenden, Aeres MBO Leeuwarden en Bakery Sweets Center nauw samen aan deze uitdaging. De Universiteit van het Noorden overhandigde op 7 december 2023 een cheque van 75.000 euro voor het project Glutenvrij retourbrood.
Bron: Bakerysweetscenter.nl
Foto: Lizette Oudhuis