Hoge kwaliteit Nederlandse baktarwe van Royal Koopmans, ondanks extreem weer

09 oktober 2024

- Bedrijfsinformatie -

Royal Koopmans is trots te melden dat, ondanks extreme weersomstandigheden, opnieuw een oogst van hoge kwaliteit Nederlandse tarwe is gerealiseerd. Dit geldt zowel voor de reguliere Nederlandse baktarwe als voor de Nedertarwe.

Nedertarwe, een duurzaam initiatief van Royal Koopmans, bevordert biodiversiteit en bodemkwaliteit door investeringen in duurzame landbouw met vooruitstrevende tarwetelers. Dankzij doorlopend rassenonderzoek, de inzet van onze telers en een sterke samenwerking met CZAV en Natuurmonumenten, heeft Royal Koopmans zelfs in een uitdagend jaar aan de toenemende vraag naar (duurzame) Nederlandse baktarwe kunnen voldoen.

Dirk Lodewijk, algemeen directeur van Royal Koopmans, benadrukt de bijzondere prestatie: ‘We zijn al jaren bezig met Nederlandse tarwe en zien de vraag toenemen. Nu is nog slechts 5 procent van al ons brood van Nederlandse tarwe. Dat is economisch en vanuit duurzaamheidsoogpunt onlogisch. Ondanks de weersextremen van afgelopen jaar hebben we bewezen dat het mogelijk is om kwalitatief hoogstaande tarwe te leveren, dankzij de samenwerking in de keten en het vakmanschap van de telers.’

 

Doorzettingsvermogen

Tien jaar geleden leek het onmogelijk om duurzame Nedertarwe op grote schaal te verbouwen. Nu, zelfs in het natste jaar ooit, levert de oogst hoge kwaliteit bloem en meel op. Jurriaan Visser van CZAV voegt toe: ‘Het is een moeilijk jaar geweest voor onze telers, met lagere opbrengsten per hectare door de weersomstandigheden. Maar we mogen trots zijn op de uitstekende kwaliteit bloem en meel, ondanks deze uitdagingen. Dit vereist doorzettingsvermogen en een sterke samenwerking.’

De uitdagingen van dit jaar laten zien hoe kwetsbaar de landbouw kan zijn voor weersextremen en onderstrepen de noodzaak om te blijven investeren in natuur en bodemgezondheid. Royal Koopmans werkt samen met telers en partners om de impact van klimaatverandering te beperken en de kwaliteit van Nederlandse baktarwe te waarborgen. ‘Het vraagt iets van iedere schakel in de keten’, vervolgt Lodewijk. ‘Alleen door samen te werken kunnen we een toekomstbestendig en duurzaam voedselsysteem creëren.’

De resultaten van dit jaar tonen aan dat lokaal geteelde baktarwe, zelfs onder moeilijke omstandigheden, van uitstekende kwaliteit kan zijn. Dirk Lodewijk: ‘Deze prestatie komt niet zonder uitdagingen, en het is essentieel om te blijven investeren in verduurzaming en innovatie om een stabiele en hoogwaardige tarweproductie in de toekomst te waarborgen.’

 

Meer weten? Kijk op www.nedertarwe.nl