Jong Talent: Jildou Elverdink loopt stage én runt haar eigen bedrijf
11 september 2024

Heb je altijd al (banket)bakker willen worden?
‘Sinds jongs af aan wilde ik al banketbakker worden. Mijn liefde voor het vak is eigenlijk met het maken van cupcakes begonnen. Dat vond ik ontzettend leuk. Daarna ben ik ook appeltaart en andere soorten cake gaan maken. Dat doe ik nog steeds heel graag. Inmiddels heb ik mijn eigen bedrijfje opgericht: Bak Faam. Dat is altijd al een droom van mij geweest. Met Bak Faam maak ik allerlei verjaardags- en bruidstaarten, gebak en cupcakes. Zowel kleine als grote bestellingen. Dat loopt hartstikke goed. Ik vind het erg leuk om dit in mijn vrije tijd te doen.’
Hoe ben je op deze plek, bij dit bedrijf beland?
‘Via een snuffelmarkt op school ben ik al eens met Jitze Verloop in contact gekomen. We hebben toen heel leuk met elkaar gesproken. Een jaar later, dus dit jaar, zocht ik een stageplaats. Ik heb met verschillende bedrijven contact opgenomen, waaronder De Bakkers van Verloop. Jitze reageerde meteen heel enthousiast. Hij wilden me er graag bij hebben.’

‘Ontzettend goed. We hebben een heel leuk, enthousiast en gezellig team. Inmiddels heb ik al heel veel geleerd. Het leuke is dat ik daar ook echt de tijd en de gelegenheid voor krijg. Ik mag van alles proberen te maken. Als het niet helemaal goed gaat, dan is dat geen probleem en mag ik het een tweede keer proberen. Iedereen neemt echt de tijd voor een goede uitleg. Het is echt een heel warm welkom. Gelukkig mag ik na mijn stage, in de zomervakantie, hier werken. En ook in het derde jaar blijf ik hier. Dan stap ik over naar de BBL-opleiding en ga ik werken en leren met elkaar combineren.’
Wat spreekt jou zo aan in een BBL-traject?
‘Ik vind het heel fijn om vanuit de praktijk kennis op te doen en om in teamverband allerlei producten te maken. Van de andere collega’s kan ik heel veel leren. Dat vind ik veel prettiger dan alle theoretische kennis op school.’

‘Mijn werkdag begint om 07.00 uur ’s morgens. Dan overleg ik met Jan, de chef in Oranjewoud. Ik vraag ik hem of ik bij de koude of de warme kant aan het werk moet. Bij de koude kant gaat het vooral om het afwerken van gebak, het afstrijken van taarten en het vullen van broodjes. Deze kant vind ik het leukste. Ik hou echt van het fijne werk. Als ik aan de warme kant sta, dan ben ik vooral bezig met het bakken van bijvoorbeeld gevulde koek en andere koekjes. Als ik klaar ben met mijn werkzaamheden, dan is er altijd nog wel een ander klusje te doen in de bakkerij, zoals bijvoorbeeld het snijden van de producten, inpakken en, heel belangrijk, het schoonmaken. Mijn werkdag eindigt meestal tussen 14.00 en 15.00 uur. Als het heel druk is, of als ik alleen aan het werk ben, dan wordt het soms wat later.’
Zou je een baan in deze branche aan jongeren aanbevelen?
‘Jazeker. Als je het leuk vindt om veel verschillende producten te maken, dan is deze baan echt iets voor jou. Met bloem kun je zoveel lekkers maken. Van gebak tot brood. Achter de schermen gebeurt er echt heel veel. Dat maakt het werk zo interessant. Maar af en toe is het ook hard werken en kan het ook fysiek best wel zwaar zijn.’
Hoe zie jij je toekomst?
‘De komende tijd hoop ik met nog heel veel plezier bij De Bakkers van Verloop te werken en nog veel meer te leren. Later wil ik heel graag mijn eigen winkel of bakery-café openen. Daar wil ik dan allerlei lekkere gebakjes en bonbons verkopen. Brood is niet echt mijn ding. De patisserie spreekt mij veel meer aan. Ik vind het leuk om veel verschillende producten te maken en om gedetailleerd te werken.’
Bron: Bakerysweetscenter.nl
Foto’s: Andries van der Werf