Martin Bos wil suikerkunst uit de vergetelheid halen

29 augustus 2024

Suikerkunst terug als vaste waarde in de wereld van zoet én in het lespakket van de opleidingen. Dat is de droom van Martin Bos, eigenaar van Sugar-Art. Met zijn workshops doet hij daar in elk geval zijn uiterste best voor.

En niet zonder succes, want de vraag naar en interesse in de suikerkunst is enorm aan het toenemen in Nederland, maar ook in de landen om ons heen. Bos: ‘We zien het niet alleen in de aanvragen voor de workshops, maar ook in de interesse van vakgenoten.’

Dit constateerde hij ook door de toename van deelnemers die naar de scholingsdagen zijn gekomen van de VSHO. Dat is de Stichting Vereniging van Scholen met een Horeca-Opleiding. Het doel van de stichting is de belangen van het Horeca-onderwijs gemeenschappelijk te behartigen.

 

Docenten en vakgenoten

Martin Bos zal in schooljaar 2024/2025 ook een workshop geven via Stichting Platforms Vmbo (SPV), waarbinnen docentenplatforms samen werken aan het vmbo. Aan de scholingsdagen mogen alle docenten van vmbo en mbo zich aanmelden, maar ook vakgenoten uit het bedrijfsleven.

De afgelopen workshop was op 24 juni in Laren op vmbo-school De Brink. Hij ontving docenten van De Rooijpannen, Scholen aan Zee, College De Brink, Lodewijk College, Beroepsonderwijs aan Zee, Focus Beroepsacademie en daarnaast nog een aantal deelnemers uit het bedrijfsleven.

‘De deelnemende vakgenoten en collega’s hebben zo hun eigen verhaal waarom ze graag deze workshop willen bijwonen’, vertelt Bos. ‘De ene puur uit eigen interesse en omdat ze het ooit een keer hebben gedaan maar de tijd niet hebben om hier verder me te gaan. De ander bekijkt of het iets is voor in hun eigen lessen.’ Een aantal deelnemers geeft aan dat ze suikerkunst graag willen geven in hun les, maar hoe en wanneer, dat moet nader worden bekeken.

 

Creativiteit

‘Dit heeft te maken met de aanwezigheid van de materialen die nodig zijn voor het bewerken van de suikerstukken’, legt Martin Bos uit. ‘Die zouden dan eerst moeten worden aangeschaft. Sommigen hebben al een goed beeld voor ogen hoe ze dit willen gaan aanbieden. Veel docenten zien het geven van les in suikerkunst als een interessante manier om de creativiteit van studenten te stimuleren. Want als je eenmaal bezig bent met suikerwerk, dan ga je daar helemaal in op. Lekker bezig zijn met jouw idee, jouw creatie vormgeven.’

Martin Bos is vanaf zijn vijftiende werkzaam in het bakkersvak. ‘In de loop der jaren ben ik mijn hobby, want dat is het toch eigenlijk echt wel, gaan uitbreiden met het maken van onder andere sierstukken, boulangerie, patisserie, brood, banket, chocolaterie en ijsbereiding.’

Tijdens zijn werkzaamheden in het bakkersvak begeleidde hij vaak stageleerlingen van verschillende scholen. ‘Ik vond het overdragen van kennis en passie aan leerlingen zo leuk en uitdagend dat ik mijzelf uiteindelijk heb omgeschoold naar docent brood en banket. En inmiddels doe ik dat al een aantal jaren.’

 

Suikertrekken

Naast zijn werk heeft hij dus ook een passie ontwikkeld voor één van de oudste vaktechnieken: suikerwerk. Bij suikerkunst gaat het om suikertrekken en suikergieten met gespecialiseerde technieken.

Bos: ‘Tijdens de scholingsdag hebben we de deelnemers een etagère laten maken met daarop verschillende fruitstukken, natuurlijk gemaakt van suiker. ‘Hoe ziet zo’n dag er nu eigenlijk uit? ‘Eerst geven we een klein stukje theorie over de achtergrond van suikerwerk. Hoe kook je het, hoe bewaar je het, hoe ga je te werk bij het maken van een suikerstukje. Dan gaan we aan de slag. De deelnemers leren hoe je de suiker, die een dag eerder is gekookt, weer zacht maakt voor gebruik.’

Hij vervolgt: ‘Je kan de suiker dan in een mal gieten, waarvan je de etagère kan maken. Daarna gaat we de suiker satineren, de techniek om de suiker te laten glanzen en dan lijkt het net op satijn. Met een blaaspijpje kunnen ze diverse vormen creëren voor op de etagère. De gemaakte vormen worden dan met behulp van de airbrush tot leven gebracht. Vervolgens laten we de deelnemers zien hoe je een compositie kan maken van alle gemaakte onderdelen. Zo ontstaat uiteindelijk een suiker showstukje.’

 

Herrijzenis

Martin Bos kijkt terug op een geslaagde dag. ‘En ik kijk nu al uit naar volgend schooljaar. Want ook dan gaan we deze cursus geven. Deze keer hebben we een workshop bedacht waar alle technieken weer voorbijkomen die nodig zijn om studenten een eerste impressies te geven van de suikerkunst. Volgend jaar willen we een vogel maken. Niet zomaar een vogel, maar De Feniks. De vogel die uit zijn eigen as kan herrijzen. Past wel een beetje bij de suikerkunst.’

Interesse in suikerkunst of de workshops? Mail naar sugarart.nl@outlook.com

 

Creaties delen met Martin Bos? Gebruikt #SugarartMartinbos op:

Instagram

Facebook

LinkedIn

 

 

Foto’s: By Jill (Jill Spijkers)