Opleiding Vegan Patisserie genomineerd voor Vegan Award

09 oktober 2024

Studente Carlijn de Bruin, Stef van Zoomeren (docent/patissier), Rudolph van Veen (Meesterpatissier), Dennis de Jong (docenten/ patissier), studente Yolin Berghuizen en Neil Commandeur (opleidingsmanager) van het ROC van Amsterdam.

De hagelnieuwe eenjarige vakopleiding Vegan Patisserie van het ROC van Amsterdam-MBO College centrum is genomineerd voor de Vegan Awards. De opleiding is inmiddels van start gegaan en in december start ook nog een vakcursus Vegan Patisserie.

Er zijn honderden suggesties gedaan aan de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) in acht categorieën. De vakjury heeft geselecteerd op criteria zoals innovatie, diversiteit, kleine versus grote bedrijven, beschikbaarheid in Nederland, impact op het veganisme, et cetera.

Nu maakt ook MBO College Centrum, Team Brood & Banket, kans op een plekje tussen de exclusieve winnaars van een Vegan Award. Na lang wetenschappelijk onderzoek naar de juiste ingrediënten en vele dagen van testen en proeven biedt de opleiding niet alleen een milieuvriendelijk alternatief, maar is er ook geen concessie gedaan aan optimale smaak en presentatie. De opleiding biedt daardoor een unieke kans om vegan te leren bakken.

 

In het zonnetje

Sinds 2010 reikt de NVV jaarlijks de Vegan Awards uit om vegan initiatieven in het zonnetje te zetten en aandacht te vragen voor vegan ondernemers. De Vegan Awards worden op of rond 1 november (wereld veganisme dag) live uitgereikt tijdens een event in Utrecht.

Op de Horecava van 8 -11 januari 2024 lanceerde het ROC van Amsterdam – Flevoland de nieuwe opleiding Vegan Patisserie. De eerste vegan patisserie opleiding van Nederland was hiermee een feit.

Rudolph van Veen, Meesterkok en Meesterpatissier kreeg als eerste het vegan gebak en de informatie van deze nieuwe opleiding in de stand op de Horecava. Hij zei toen: ‘Een ontzettend goed initiatief van het ROCvA om dit te starten. Er is echt behoefte aan in de markt.’

Docent / patissier Stef van Zoomeren voegde toe: ‘We hebben echt de tijd genomen om zeer goede vegan patisserie-alternatieven te vinden, we hebben veel verschillende combinaties uitgeprobeerd en zo allerlei mooie patisserieproducten ontwikkeld, zoals ijs, macarons, bonbons, mousses en biscuits. Vegan patisserie is echt lekker geworden.’

 

Creativiteit

De opleiding benadrukt niet alleen het belang van veganistisch banket als een milieuvriendelijke en diervriendelijke keuze, maar moedigt ook creativiteit  aan bij het maken van heerlijke banketproducten zonder compromissen op smaak en kwaliteit.

Docent / patissier Dennis de Jong: ‘We hebben dit ontwikkeld omdat het bedrijfsleven er echt naar vraagt en ook de nieuwe generatie studenten vraagt er om. Zij zijn zich bewust van de noodzaak van duurzaamheid. En ook veganisten hebben iets te vieren, willen trakteren en genieten. Om aan de toenemende vraag te voldoen is deze opleiding het antwoord.’

Tijdens de opleiding leren de deelnemers de basistechnieken van het veganistisch bakken. Dankzij scholing, diepgaand onderzoek en ontwikkelingswerk van de docenten zijn authentieke en smakelijke banketproducten gecreëerd zonder het gebruik van dierlijke producten. De eenjarige opleiding is toegankelijk voor zowel beginners als ervaren bakkers en biedt waardevolle kennis en vaardigheden om te genieten van banket op een verantwoorde manier.