Volop talent bij NK Jeugdvakwedstrijden Brood & Banket

25 april 2024

Woensdagavond 10 april was de spannende ontknoping én de prijsuitreiking van de NK Jeugdvakwedstrijden Brood & Banket in Wageningen. 43 studenten van de opleidingen van Brood & Banket uit het hele land hebben gestreden om kampioen te worden.

Alle deelnemers hadden van tevoren goed geoefend om te vlammen op het NK. Zij knokten vijf uur lang in lastige omstandigheden om Nederlands kampioen uitvoerend, zelfstandig werkend bakker of patissier en boulanger te worden. De mbo-niveaus 2 en 3 kregen hiervoor vijf uur de tijd en de niveaus 4 zeven uur.

Iets voor 10.00 uur begonnen alle studenten met het maken van hun brood- en banketproducten. Daarna konden de studenten even afkoelen, wat eten en bijkomen van de spanning. Om 19:15 was de prijsuitreiking. De verschillende klassen werden één voor één naar voren gehaald om zo bekend te maken wie er hadden gewonnen.

 

ROCvA en Graafschap College

Het MBO College Centrum (ROC van Amsterdam) mocht Rianne van der Vlugt huldigen voor haar goud op het NK. Naast goud behaalden drie andere studenten van deze opleiding prijzen: Zilver voor zowel Esther Vrijer als Jet Alkemade en brons voor Maartje de Jong.

Het NK-jeugd vakwedstrijden was op het Rijn IJssel college in Wageningen. Maar liefst zeven studenten van het ROC van Amsterdam hebben gestreden voor de prijzen in de acht klassen die er zijn. Ze namen het op tegen alle winnaars van de verschillende regio’s.

Ook op de bakkersopleiding van het Graafschap College in Doetinchem is het feest. Dat is nu maar liefst twee Nederlands kampioenen en een zilveren en bronzen beker rijker. Het team van de bakkersopleiding van het Graafschap College heeft het dus uitstekend gedaan bij de Jeugdvakwedstrijden 2024.

Bij het NK lieten deze studenten en hun begeleidende docenten zien hoe groots de ‘kleine’ bakkersopleiding van het Graafschap College is. Luna Bussing (Zevenaar) en Nienke Klein Wolterink (Aalten) mochten zich beiden Nederlands kampioen noemen. Kyra Hoffmann (Tolkamer) werd tweede en Fleur Henrix (Zutphen) eindigde op een hele mooie derde plek. Donderdag 18 april werden de bakkersstudenten die hebben deelgenomen aan de Nederlandse kampioenschappen 2024 op een feestelijke manier gehuldigd op het College in Doetinchem.

 

Diverse niveaus

De Jeugdvakwedstrijden zijn spannende wedstrijden waarbij de mbo-studenten van elk niveau uitgedaagd worden om brood- en banketproducten te maken. Van gebakjes en desserttaarten tot bonbons en van gevuld zacht kleinbrood tot gevuld grootbrood en desem baguettes. Ook moesten de studenten een wedstrijdboekje maken met uitleg over de gekozen producten en receptuur (hoogste niveau 4).

Het jureren nam veel tijd in beslag, want er moest een hoop getest en geproefd worden. De juryleden kwamen uit het gehele land vanuit verschillende bakkerijen. De wedstrijden zijn elk jaar verdeeld in acht verschillende klassen binnen mbo-niveau 2, 3, en 4. Het is ook mogelijk om één niveau hoger in te schrijven dan het leerniveau dat een student volgt.

Sinds 1961 organiseert de Stichting Jeugdvakwedstrijden voor de bakkerij vakwedstrijden voor jonge brood- en banketbakkers, met als doel: deelnemers in competitieverband uitdagen hun vakbekwaamheid te meten met die van anderen. Dit motiveert én stimuleert de deelnemers om het beste uit zichzelf te halen. Elk jaar kunnen mbo-leerlingen meedoen aan de vakwedstrijden. De winnaars van de zes regiowedstrijden mogen meedoen aan de Nederlandse Kampioenschappen in Wageningen.

 

De acht kampioenen, per klasse:

Uitvoerend broodbakker: Owen Schaapman, Uitvoerend brood- & banketbakker: Luna Bussing, Uitvoerend banketbakker: Nienke Klein Wolterink, Zelfstandig werkend broodbakker: Janthijs van Belzen, Zelfstandig werkend brood- & banketbakker: Rianne van der Vlugt, Zelfstandig werkend banketbakker: Marloes den Hartog, Patissier: Julia van der Werff, Boulanger: Sander Loman

 

WINNAAR AAN HET WOORD

Rianne van der Vlugt: ‘Je moet oefenen, oefenen, oefenen.’

Rianne van der Vlugt (19) van het MBO College Centrum won goud op het NK Jeugdvakwedstrijden. Ze zit in het derde en laatste jaar van de opleiding Brood & Banket. Hierna wil ze de specialisatie Patisserie doen.

 

Hoe voel je je nu je deze prijs hebt gewonnen?

‘Het was voor mij een complete verrassing. Ik ging de wedstrijd in met het idee om van de hele ervaring te leren. Winnen was voor mij niet het belangrijkste. Het duurde ook even voordat het besef er was. Ik ben vooral heel trots dat het gelukt is om in zo’n korte tijd mooie en lekkere producten neer te zetten.’

 

Wat heb je er allemaal voor gedaan?

‘Ik heb er hard voor gewerkt. Alle voorbereidingen en het oefenen beginnen eigenlijk al vanaf het moment dat je je voor de regiowedstrijd inschrijft. Dan begint het bedenken, oefenen en verbeteren van je producten. Na de regiowedstrijd heb ik bij mijn stagebedrijf en thuis verder geoefend. Ik heb toen vooral gekeken naar hoe ik alles binnen de tijd af krijgt met goed resultaat. Verder heb ik ook gekeken naar de feedback tijdens de regiowedstrijd.’

 

Wat is er zo leuk aan het bakkersvak?

‘Je kan er heel goed je creativiteit in kwijt. Niet alleen met het maken van de mooiste gebakjes of taarten, maar ook met het maken van broden in allerlei vormen die je niet overal ziet.’

 

Raad je ander talent aan om aan wedstrijden mee te doen?

‘Ik zou zeker het iedereen aanraden. Je leert heel veel van het hele proces dat eraan vooraf gaat. Zo begin je met een idee en kom je er tijdens het oefenen achter dat je het ook op een andere manier kan doen, waardoor het nog beter en handiger kan.

Ik heb ook nog wel een paar tips voor studenten die er ook aan denken om mee te doen. Zorg ervoor dat je op tijd begint met het bedenken van je producten. Op deze manier heb je de minste stress en kan je gewoon lekker aan de slag gaan. En het belangrijkste eigenlijk wel oefenen, oefenen, oefenen en vooral niet bang zijn om hulp te vragen als je ergens niet uitkomt.’