Rudolph van Veen ontvangt eerste vegan gebak van Vegan Patisserie van het ROC van Amsterdam
18 januari 2024
Op de Horecava heeft het ROC van Amsterdam – Flevoland de nieuwe opleiding Vegan Patisserie gelanceerd. Dit is de eerste vegan patisserieopleiding van Nederland. Rudolph van Veen, Meesterkok en Meesterpatissier kreeg als eerste het vegan gebak uitgereikt.
Van Veen nam de lekkernij en de informatie over deze nieuwe opleiding in ontvangst in de stand op de Horecava en heeft zich laten verrassen door de fijne smaak en de achterliggende motivatie om deze opleiding te starten. In het voorjaar komt er ook een cursus Vegan Patisserie.
Rudolph van Veen: ‘Een ontzettend goed initiatief van het ROCvA om dit te starten. Er is echt behoefte aan in de markt. De toekomst is nog niet gebakken, die verandert voortdurend en de jonge generatie zal de toekomst gaan vormgeven. Met deze nieuwe opleiding is het ROCvA toekomstbestendig.’
Alternatieve ingrediënten
De opleiding Vegan Patisserie biedt een uitgebreide inleiding tot de kunst van het bakken van banket zonder het gebruik van dierlijke grondstoffen zoals zuivel, eieren en honing. Deze opleiding stelt deelnemers in staat om klassieke banketproducten te bereiden met behulp van alternatieve ingrediënten, die zowel smakelijk als ethisch verantwoord zijn.
Docent/patissier Stef van Zoomeren: ‘We hebben echt de tijd genomen om zeer goede vegan patisserie-alternatieven te vinden. We hebben veel verschillende combinaties uitgeprobeerd en zo allerlei mooie patisserieproducten ontwikkeld; ijs, macarons, bonbons, mousses, biscuits, et cetera. Vegan patisserie is echt lekker geworden.’
De opleiding benadrukt niet alleen het belang van veganistisch banket als een milieuvriendelijke en diervriendelijke keuze, maar moedigt ook creativiteit aan bij het maken van heerlijke banketproducten zonder compromissen op smaak en kwaliteit.
Noodzaak van duurzaamheid
Docent/patissier Dennis de Jong: ‘We hebben dit ontwikkeld omdat het bedrijfsleven er echt naar vraagt en ook de nieuwe generatie studenten vraagt er om. Zij zijn zich bewust van de noodzaak van duurzaamheid. En ook veganisten hebben iets te vieren, willen trakteren en genieten. Om aan de toenemende vraag te voldoen is deze opleiding het antwoord.’
Tijdens de opleiding leren de deelnemers de basistechnieken van het veganistisch bakken. Dankzij scholing, diepgaand onderzoek en ontwikkelingswerk van de docenten zijn authentieke en smakelijke banketproducten gecreëerd, zonder het gebruik van dierlijke producten. De cursus is toegankelijk voor zowel beginners als ervaren bakkers en biedt waardevolle kennis en vaardigheden om te genieten van banket op een verantwoorde manier.
Tijdens de opleiding komen onder andere aan bod:
Introductie tot Vegan Patisserie:
o Definitie van Vegan Patisserie.
o Ethiek en milieubewuste aspecten van Vegan Patisserie.
Alternatieve Ingrediënten:
o Verkenning van vervangende ingrediënten voor zuivelproducten (zoals plantaardige melk, boter en room).
o Vervanging van eieren in degen door plantaardige opties zoals, fruitpuree, lijnzaad, chiazaad of appelmoes.
o Vervanging van eieren in luchtige bereidingen zoals cake, kapsel en biscuit.
o Zoetstoffen.
Basisbaktechnieken:
o Diverse bereiding zonder dierlijke producten.
o Tips voor het binden en rijsmiddelen zonder eieren.
Recepten en Demonstraties:
o Klassieke banketproducten worden vegan gemaakt, zoals bonbons, taarten, koekjes, brownies en meer.
o Demonstraties van de bereidingswijzen, inclusief recepten en handige tips en trucs.
Proeverij en Evaluatie na iedere les:
o Deelnemers kunnen de bereide veganistische banketproducten proeven en beoordelen op smaak, textuur en presentatie.
o Mogelijkheid om feedback te geven en vragen te stellen.
o Deelnemers mogen gemaakte spullen meenemen naar huis.
Rudolph van veen
Rudolph van Veen is niet alleen SVH Meesterkok, maar sinds 2010 ook Meester Patissier. In 2011 heeft hij nauw samengewerkt met het onderwijs en won de prijs voor Best Student Company met zijn project Bus Stop Bakery. Hij draagt het onderwijs een warm hart toe en juicht ook de nieuwe vegan trend toe.
Voor 24Kitchen, waarvan hij medeoprichter is, neemt Rudolph verschillende programma’s voor zijn rekening. Enkele bekende titels zijn: Rudolph’s Bakery, Rudolph’s Winterklassiekers en Eerste Hulp Bij Bak Ongelukken. Inmiddels heeft hij 18 kook- en bakboeken geschreven en toert sinds enkele jaren tijdens de decembermaand langs de Nederlandse theaters met zijn Kerstvoorstelling Rudolph’s Bakery Live.
Aanmelden voor de opleiding of meer informatie? Kijk op rocva.nl
