Excellentie bij bakkersopleidingen van Horizon College

12 maart 2024

Met een goede aansluiting op het regionale werkveld als belangrijke doelstelling, wordt er geïnvesteerd bij de bakkersopleidingen van het Horizon College in Noord-Holland. Niet alleen in nieuwe apparatuur, maar ook in kennisuitbreiding voor de studenten.

De nieuwe chocolademachine is hier een goed voorbeeld van. Net als het excellentieprogramma dat onlangs werd aangeboden aan de tweedejaarsstudenten. Docent Debbie Hoogendoorn is enthousiast en steekt dat niet onder stoelen of banken. ‘Op dit moment heb je op social media een mooi beeld van de ontwikkelingen in de chocolaterie.’

Ze vervolgt: ‘Je ziet veel bonbons voorbij komen die door spraytechnieken zijn voorzien van kleuren die passen bij het seizoen of bij de vulling van de bonbon. Binnen onze opleiding bieden we een excellentieprogramma aan om deze technieken aan onze studenten te leren, ook nodigen we externe professionals uit om hier workshops over te geven.’

 

Meer tijd door machine

De chocolademachine wordt in de lessen ingezet voor het bereiden van chocoladedecoraties en het maken van holfiguren en bonbons. De studenten die het handmatig tableren van chocolade beheersen, mogen aan de slag met de machine. Door de aanschaf van deze machine is het werken met chocolade in de lessen vereenvoudigd. Het tableren van de chocolade duurt nog maar zes minuten waardoor het geven van een demonstratie aan studenten vaker ingezet kan worden en je als docent meer tijd hebt om verschillende technieken uit te leggen.

In het excellentieprogramma was er ook aandacht voor desem en viennoiserie. De studenten gingen aan de slag met in laagjes gerezen deeg. Croissants, khorasan, meergranen- en haverbrood kwamen aan bod. Lisa Aalsma, tweedejaarsstudent Zelfstandig Bakker, is blij met de nieuwe kennis die ze heeft opgedaan. ‘Het is mooi om het belang van rust in het rijsproces te zien. Mensen willen graag dicht brood kopen maar rustig gerezen brood heeft weliswaar meer gaten maar ook een betere smaak en een mooiere kleur’.