Trots en blijdschap bij jong talent op NK Skills

28 maart 2024

Vanuit alle hoeken en gaten in het land wordt met trots teruggekeken op het NK Skills, waarin mbo-studenten kunnen laten zien wat zij vaktechnisch in hun mars hebben.

Zo sleepte Elisa Vriendjes van het ROC van Amsterdam (MBO College Centrum) brons in de wacht in de categorie Patissier. Docenten en medewerkers van het ROC zijn trots op de talentvolle patissier in spe.

‘Elisa Vriendjes is een inspirerend voorbeeld van doorzettingsvermogen en passie voor iedere student die Patissier wil worden’, zo schrijft het ROCvA in een verklaring.

Zij won brons op de NK Finale van Skills the Finals. Skills zijn de jaarlijkse Nederlandse kampioenschappen voor het mbo. In deze wedstrijd streden de acht beste studenten van Nederland tegen elkaar in Den Bosch om de felbegeerde medailles.

 

 

Toewijding

‘Met haar ervaring en toewijding heeft Elisa alle bakkersingrediënten in huis om tot de top drie van beste patissiers van Nederland te behoren. Het was een spannende tijd voor Elisa met onder andere het maken van een showstuk en daarmee heeft Elisa de top drie bereikt.’

Ook op Summa Brood en Banket in het zuiden des lands is het feest. De opleiding slaat een dubbelslag tijdens het Nederlands studentenkampioenschap. Twee studenten zijn Nederlands kampioen geworden. Willem van de Ven (22) uit Venhorst won op zijn verjaardag de finale van Skills in de categorie Boulanger. De 19-jarige Ginger Brentjens uit Ravenstein won in de categorie Patissier. Zij mogen zich een jaar lang Nederlands studentenkampioen noemen.

In de finale in de Brabanthallen in ’s-Den Bosch moesten de twee het opnemen tegen de andere studenten van mbo-instellingen uit het hele land. Van de Ven: ‘Mijn doel was om bij de top 3 te komen. Dat ik nu gewonnen heb, geeft me een enorm voldaan gevoel.’

 

Botanische tuin

Thema dit jaar tijdens de finale Boulanger was ‘de botanische tuin’. Van de Ven maakte in twee dagen tijd – van alleen maar brood – een bijenkorf met honinggraat, met bloemen en een bijenkoningin er bovenop. ‘Het staat voor de start van de botanische tuin, namelijk de bestuiving’, verduidelijkt de trotse winnaar.

Bij Patisserie was het thema Taste of Asia. Het chocoladeshowstuk van Ginger was geïnspireerd op de Aziatische Nightmarkets. Ze maakte een eetstalletje met daarop nigiri, noodlebakjes en gyoza’s, uiteraard allemaal van chocolade. Daarnaast moest ze een desserttaart maken op basis van een citrusvrucht en de mystery-opdracht bestond uit het maken van twaalf petit-fourtjes die maximaal 25 gram mocht wegen. ‘Ze wogen tussen de 22 en 24 gram, dat was wel een uitdaging’, aldus Ginger.

Haar docentcoach Tommas van Rossum van Summa Brood en Banket had wel verwacht dat ze hoge ogen zou gooien. ‘Ze bereidt alles tot in de puntjes voor en ze heeft een fijne werkethos.’ Het jury-rapport was duidelijk over haar werkwijze: ‘Het is een genot om haar aan het werk te zien’.

 

Kers op de taart

‘Dag 1 ging direct al super dus ik ging dag twee met veel vertrouwen in’, blikt Ginger terug. ‘Na afloop was ik zelf heel tevreden over mijn werk en mijn werkwijze. Als ik aan het bakken ben, volg ik mijn passie. Ik ben dan altijd heel relaxed, dat hoor ik wel vaker’, aldus Ginger, die in het weekend bij Christian Chocolaterie en Patisserie in Oss werkt. ‘En als je dan aan het einde van de dag hoort dat je eerste bent van Nederland… dat was wel de kers op de taart.’

Het is het tweede opeenvolgende jaar dat Summa Brood en Banket tijdens Skills The Finals een Nederlands kampioen levert. En dit jaar zijn het er zelfs twee. Vorig jaar won Damon van den Berg. ‘Misschien zegt het iets over het niveau van onze brood- en banketopleiding. Als je de lat voor je studenten hoog legt, doen ze ook wat sneller met vertrouwen mee aan een wedstrijd’, zegt docent Mark Wils.