Finalisten bekend van Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2025

27 februari 2025

Uitreiking certificaat aan het Backhuys in Dinteloord

Tien bakkers hebben recentelijk het heugelijke nieuws te horen gekregen dat zij in de finale staan van de competitie Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje. De bakkers werden verrast door een bezoek van het bestuur van de stichting. De finalisten kregen een certificaat uitgereikt dat ze in hun winkel kunnen tonen en ontvingen een enorme bos bloemen.

Een jurypanel bestaande uit professionals en consumenten heeft de finalisten geselecteerd uit alle deelnemende bakkers en slagers. Alle deelnemers zijn de afgelopen weken bezocht door ‘mystery shoppers’ die in de winkel worstenbroodjes kwamen kopen.

De competitie wordt georganiseerd door de stichting Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje in samenwerking met De Rooi Pannen, Summa College en Curio, de Nederlandse Brood-en banketbakkers Ondernemers Vereniging en Omroep Brabant.

 

Extra categorieën

De wedstrijd wordt dit jaar voor de 28ste keer gehouden voor professionals (bakkers, koks en slagers), thuisbakkers, leerlingen VMBO en studenten MBO. Nieuw dit jaar is dat er extra categorieën zijn toegevoegd aan de wedstrijd. Naast het traditionele Brabantse worstenbroodje kunnen de deelnemers ook hun Brabantse Vegan worstenbroodje en het meest innovatieve Brabantse worstenbroodje ter beoordeling aan de jury voorleggen.

Na deze voorselectie is het nog niet klaar voor de bakkers en slagers. De tien finalisten worden nogmaals door de mystery shopper bezocht. Daarnaast worden de bakkers uitgenodigd om hun worstenbroodjes te bakken onder toeziend oog van de jury. Dit gebeurt dit jaar op de Rooi Pannen in Eindhoven.

Dan worden de resultaten van het bezoek van de mystery shopper en het finale-bakken bij elkaar opgeteld, waarna de winnaar bekend is. De worstenbroodjes worden naast smaak ook op de volgende criteria beoordeeld: uiterlijk, gehaktkwaliteit, broodkwaliteit en textuur.

 

Immaterieel erfgoed

De stichting Het lekkerste Brabantse worstenbroodje heeft als doel het promoten, uitdragen en overdragen van kennis van dit immateriële erfgoed, alsmede het bevorderen en in standhouden van het bakkersambt. Dit doet zij door jaarlijks wedstrijden en workshops te organiseren en (historische) kennis uit te dragen.

‘In samenwerking met onze partners doen wij er al ruim 25 jaar alles aan om deze authentieke Brabantse lekkernij bekendheid te geven’, laat de stichting weten. ‘Wij zijn dan ook heel erg  trots dat het Brabants Worstenbroodje opgenomen is in de lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Ons streven is om iedereen binnen heel Nederland enthousiast te maken voor het Brabantse Worstenbroodje en dat het op een dag zelfs een exportproduct wordt zoals de Nederlandse stroopwafel.’

 

De finalisten

Bakkerij van der Steen – Made

Het Backhuys – Dinteloord

Bakkertje Deeg – Heusden

Bakkerij Leo van Dongen en Zn – Wagenberg

Eline Nagelkerke – Oudenbosch

Bakkerij Pim Filius – Dongen

Bakker Pim – Waalwijk

Echte Bakker Jan Swaanen – Hilvarenbeek

Jan Nagelkerke  – Oudenbosch

Jumbo Bart en Katja de Bresser – Baarle Nassau