Jeugd Regiokampioenschappen: ‘Ik wil graag steeds beter worden in het vak’
13 maart 2025

Vier regiowinnaars, v.l.n.r. Agnes Djimtche, Zelfstandig Werkend Banketbakker (ROCvA), Fabiënne Wegman, Patissier (ROCvA), Evi Pettinga, Uitvoerend Banketbakker (Talland) en Stella Plagmeijer, Zelfstandig Werkend Brood en Banket (Talland).
De veertig finalisten van het Nederlands Kampioenschap brood- en banketbakken zijn bekend. Na de Regiokampioenschappen die onlangs werden afgesloten, zijn er 36 Regiokampioenen en vier wildcardhouders. Zij zullen op woensdag 9 april op het Summa College in Eindhoven met elkaar gaan strijden om het Nederlands Kampioenschap brood- en banketbakken.
Het NK wordt georganiseerd door de Stichting Jeugd Vakwedstrijden. De deelnemers aan de regiowedstrijden leveren vooraf vastgestelde producten in, die volgens bepaalde regels moeten worden gemaakt. Deze producten maken ze op school of op het leerbedrijf. Op de wedstrijddag leveren de deelnemers hun producten in, waarna een vakjury de producten beoordeelt, en uiteindelijk de winnaars tot regiokampioenen uitroept. Ook worden de wildcards uitgedeeld aan de vier beste nummers twee van het land.
Wildcards
De wildcards zijn nieuw dit jaar. Het kan voorkomen dat een regio geen kampioen aanlevert die mee mag doen aan het NK. Een minimale score van 7.0 moet namelijk behaald worden om mee te mogen doen. Soms komt het voor dat een nummer 2 in een andere regio wel een 9 scoort, maar niet mee mag doen aan een NK. Om op een NK wel vijf deelnemers tegen elkaar te laten strijden, kan het dus voorkomen dat een nummer 2 landelijk een plaats opvult van een regiokampioen die de minimale score niet heeft behaald. Dit jaar komen de wildcards toevallig ook uit vier verschillende regio’s. Het houdt de finale spannender, eerlijker en het niveau wordt alleen maar hoger.
Op het NK wordt er in acht verschillende klassen door de regiokampioenen en wildcardhouders gestreden om de felbegeerde titel van Nederlands Kampioen. Van bonbons tot brioche: alles komt langs op het NK. De finalisten hebben, afhankelijk van het niveau, 5 of 7 uur werktijd om de opdracht af te ronden en te presenteren aan de vakjury. De opdracht is grotendeels hetzelfde als bij de regiowedstrijden, al wordt er nu wel iets meer van de kandidaten gevraagd. Bovendien worden de producten nu volledig op wedstrijdlocatie bereid.

Het ROC van Amsterdam (ROCvA) heeft vier Regiokampioenen die op 9 april voor de winst gaan. Eén van hen is Agnes Djimtche van de opleiding Zelfstandig Werkend Banketbakker (niveau 3), die de regio-competitie een leuke eerste wedstrijdervaring vond. ‘Het enthousiasme vanuit school gaf voor mij de doorslag om mee te doen. Ik ben heel goed geholpen en geïnspireerd door Jeroen Goossens en wil hem daarvoor bedanken. Het was een geweldige uitdaging en ik kijk uit naar het NK op 9 april.’
Voor de strijd op het NK ontbrandt, hebben alle regiokampioenen en wildcardhouders elkaar op 12 maart voor een VIP-middag op het Summa College ontmoet. De VIP-middag was bedoeld om elkaar te leren kennen, de wedstrijdlocatie te bekijken en ervaringen uit te wisselen. De gehele middag stond in het teken van het ambacht waarover de finalisten masterclasses konden bijwonen en vragen konden stellen aan de Nederlands kampioenen van 2024.

De Jeugd Vakwedstrijden kennen een lange historie. Sinds 1961 wordt al een bakwedstrijd georganiseerd door docenten en mensen uit de bakkersbranche voor studentbrood- en banketbakkers. Per schooljaar kon een student meedoen op zijn of haar eigen niveau en kan zo vakbekwaamheid testen doormiddel van een regionale wedstrijd en een Nederlands kampioenschap.
Normaal gesproken bij een wedstrijd is het doel kampioen worden. Voor de deelnemende student is dit misschien ook zo, maar de Jeugd Vakwedstrijden zijn bedacht met een bredere visie. Het doel van de wedstrijd is studenten plezier te laten beleven aan het bakkersambacht en hen te motiveren om het beste uit zichzelf te halen, door middel van oefenen en herhalen van een opdracht. Ze leren plannen en werken onder tijdsdruk, nemen eigen verantwoordelijkheid en leren kwaliteit en vakmanschap herkennen. Ook moeten ze omgaan met kritiek.

Dat naast het goud grijpen, tóch veel oplevert, ondervond Boas Lindhout van het ROCvA , die de tweede plaats bereikte vanuit de opleiding Uitvoerend Banketbakker. ‘Van mijn docent kreeg ik de tijd om een recept voor mijn gebakje en koekje te bedenken en bij mijn baas heb ik tijd gekregen om mijn wedstrijdkoekjes te maken. Het was heel leuk en leerzaam en ik ben heel erg blij met mijn tweede prijs. Mijn baas is ook heel trots op mij. Het was superleuk om mee te doen aan de wedstrijd. Ik heb er veel van geleerd, ik wil graag steeds beter worden in het vak.’
Mede-studente Elise Versteeg behaalde een tweede plaats vanuit de opleiding Zelfstandig Werkend Banketbakker en is net als Boas trots op wat ze heeft bereikt. ‘Ik vind het heel belangrijk en leuk om mezelf uit te dagen in het vak, daarom vind ik het goed om mee te doen met dit soort wedstrijden. Het is leuk om een keer wat anders te maken dan dat je normaal zou doen en om creatief te zijn.’ Ze maakte haar taart op school. ‘Als ik vragen had, kon ik gelijk terecht bij de vakdocenten die fijne uitleg gaven. Mijn bonbons heb ik op mijn stagebedrijf gemaakt en daar heb ik ook veel tijd in gestoken. Ik ben blij en tevreden met het eindresultaat’

Er zijn verschillende vakwedstrijden waaraan een student kan deelnemen gedurende het jaar. Jeugd Vakwedstrijden heeft alleen het oogmerk dat iedereen die een bakkersopleiding volgt, mee kan doen aan deze wedstrijd op het eigen niveau. De opdracht sluit perfect aan op het niveau van de student op dat moment en dat werkt stimulerend om de leerdoelen van het jaar te behalen. Een student kan zelfs Nederlands kampioen worden terwijl er nog een diploma behaald moet worden.