Tom Querido wint Voedselveiligheid Bokaal
13 maart 2025

Tom Querido van IJssalon De Hoop in Blaricum stond in de finale van de Gouden IJsspatel tijdens Vakbeurs Bakkersvak en IJs-Vak. De opdracht was om live op het podium karamel-ijs te bereiden dat door een blinde jury werd beoordeeld. De inspecteurs van Houwers zijn sinds jaar en dag aanwezig om alle deelnemers te controleren op voedselveilig en hygiënische werken.
Dagelijkse kost
‘Ik was blij verrast’, reageert ijsbereider Tom Querido na de uitreiking van de Voedselveiligheid Bokaal. ‘Ik had dit niet verwacht. Eigenlijk deed ik niets anders dan wat we dagelijks in de zaak doen, namelijk lekker ijs maken maar zeker ook netjes en schoon werken. Voor ons is dat dagelijkse kost en daar zijn we heel kritisch op. Deze prijs is een bevestiging naar onze klanten toe dat ons ijs voedselveilig is.’
Inspecteurs Voedselveiligheid Pam Papen en Pieter Heuvelmans waren zeer positief over het optreden van de ijsmaker uit Blaricum. ‘Bij binnenkomst was de temperatuur van de ijsmix goed en waren de verpakking en materialen schoon’, oordeelde Pam Papen. ‘Daarna heeft hij erg netjes en hygiënisch gewerkt, zowel achter de schermen als op het podium. En toen hij klaar was, heeft hij de werkplek netjes schoongemaakt voor de volgende deelnemer.’
Supergoed voorbereid
Tom Querido maakte pas écht indruk met zijn verschijning, waar de inspecteurs dan ook lyrisch over waren. ‘Zijn persoonlijke verzorging was top’, aldus Pieter Heuvelmand. ‘Goede werkschoenen, een petje en nette werkkleding. Hij had zich supergoed voorbereid. Zo heeft hij de avond voor de wedstrijd nog zijn werkkleding staan strijken. Daardoor was zijn presentatie om door een ringetje te halen. Hij straalde echt iets uit op dat podium. Erg leuk om jong talent zo bezig te zien.’
De inspecteurs van Houwers zijn elk jaar aanwezig bij de IJsVak-Wedstrijden. Ze letten onder meer op de temperatuur van de ijsmix (maximaal 7˚C), schone verpakking en materialen, persoonlijke verzorging en werkwijze. Deelnemers die goed scoren op deze punten maken kans op de Voedselveiligheid Bokaal. Deze prijs is door Houwers in het leven geroepen om het belang van hygiëne en voedselveiligheid te benadrukken.