Bakkersvak & IJs-Vak 2025 zet nieuwe standaard voor de branche

13 maart 2025

Bakkersvak & IJs-Vak 2025 heeft alle verwachtingen overtroffen. De laatste editie van het toonaangevende vakevenement voor de bakkerij- en ijsbranche bracht professionals uit het hele land samen in Evenementenhal Gorinchem op 9, 10 en 11 maart.

Bezoekers maakten kennis met de nieuwste trends, duurzame oplossingen en revolutionaire technieken. De combinatie van inhoudelijke kennissessies, interactieve workshops en een indrukwekkend aanbod vanuit exposanten zorgde voor een geslaagde editie.

Een van de grote publiekstrekkers dit jaar was het Smaak- en Kennisplein, waar Dawn Foods en Royal Steensma live demonstraties gaven op het gebied van ijs en gebak. Hier werd gebruik gemaakt van diverse plant based mixen van Dawn, aangevuld met de Vegantop van Debic. ‘Onze ervaringen op Bakkersvak en IJs-Vak zijn zeer positief, vanaf de eerste dag was het animo voor het Smaak- en Kennisplein groot en dat was mooi om te zien. Mensen raakten geïnspireerd en kwamen met veel vragen’, zegt Romy Uijen, Patissier bij Dawn Foods/Royal Steensma.

 

Boulangerieteam

Daarnaast trok de terugkeer van het Boulangerieteam veel bekijks. In samenwerking met Debic, het professionele zuivelmerk van FrieslandCampina voor bakkers en patissiers, organiseerde het Nederlands Boulangerieteam de allereerste editie van de wedstrijd ‘De lekkerste croissant van Nederland’. Tijdens Bakkersvak & IJs-Vak 2025 werd de maker van de winnende croissant feestelijk bekroond.

Ook het Bakery Institute speelde een belangrijke rol op de beursvloer met een inspirerend programma voor zowel vakmensen als mbo-studenten. Bezoekers konden genieten van zorgvuldig samengestelde proefplanken rond de laatste trends in de sector, zoals plant based en grondstoffen.

Dit jaar werden de sessies ‘Bakpraat’ en ‘Kletskoek’ geïntroduceerd door Pakhuis Marketing, waar experts tijdens rondetafeldiscussies en in podcastvorm actuele bakkerijthema’s bespraken. Met thema’s als ‘welke rol speelt brood in een gezond voedingspatroon’ en ‘is er nog voldoende kennis over grondstoffen’ werd het een groot succes.

 

Vakwedstrijden

Ook pleinen als het Marktplein, het plein van het Dutch Pastry Team en de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders waren drukbezocht. ‘Met een uitgebreid programma vol demonstraties en vakwedstrijden werden de zintuigen van bezoekers nog meer geprikkeld dan voorheen. Als organisator van Bakkersvak en IJs-Vak zijn we trots om jaarlijks de vakwedstrijden te hosten en de welverdiende winnaars in de spotlights te zetten’, aldus Sharon Haans, Content Coördinator van Bakkersvak en IJs-Vak. ‘Namens Bakkersvak en IJs-Vak de felicitaties aan alle winnaars van de vakwedstrijden. Dank voor jullie inzet en prachtige creaties die jullie toonden op de beursvloer.’

Naast het opdoen van kennis en inspiratie bood Bakkersvak & IJs-Vak 2025 volop gelegenheid om te netwerken. Met meer dan 140 exposanten en een drukbezochte Exposanten Lounge werden er waardevolle connecties gelegd tussen ondernemers, leveranciers en vakverenigingen. Ook exposanten spraken van een geslaagde editie, met nieuwe leads en zakelijke kansen voor de toekomst.

 

Constant druk

‘Op Bakkersvak en IJs-Vak komen onze klanten en leveranciers. Het is leuk om iedereen te leren kennen, nu krijg je echt een beeld bij onze klanten. De ervaring op de beurs is heel goed, het is constant druk bij ons in de stand’, aldus Bianca Bisschop, Marketing & Communicatie medewerker bij Spronk.

‘Deze editie van Bakkersvak & IJs-Vak heeft opnieuw bewezen hoe waardevol het is om de sector bij elkaar te brengen’, zegt Martijn Brandse, Head of Event van Bakkersvak en IJs-Vak. ‘De innovaties, kennisuitwisseling en zakelijke kansen die hier ontstaan, vormen de basis voor de toekomst van de bakkerij- en ijsbranche. Ik wil mijn dank dan ook uitspreken naar alle exposanten, partners en bezoekers voor hun betrokkenheid. Dit succes is het resultaat van onze gezamenlijke inspanningen. We kijken nu al uit naar de volgende editie.’

 

In Bakery Next 6 kijken we uitgebreid terug op Bakkersvak & IJs-Vak 2025, met veel foto’s en terugblikken door exposanten!