Soft skills steeds belangrijker in personeelswerving voor de bakkerij

26 maart 2025

Werkervaring wordt minder doorslaggevend bij het invullen van vacatures in de bakkerij- en zoetwarensector. Bedrijven hechten steeds meer waarde aan soft skills zoals samenwerking, communicatie en collegialiteit. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête van Bakery Sweets Center.

Elk najaar houdt Bakery Sweets Center (BSC) een enquête onder de leden en sponsoren. Doordat respondenten vier jaar lang vrijwel dezelfde vragen over vacatures, onderwijs en innovatie beantwoorden, is een goede, representatieve trendanalyse mogelijk.

Hoewel de personeelsvraag binnen de bakkerij- en zoetwarensector stabiel blijft, groeit de behoefte aan praktijkgerichte scholing en specifieke vaardigheden, zoals soft skills. ‘Onze sector is continu in ontwikkeling’, verklaart Clara Bloemhof namens de werkgroep Communicatie, tijdens de presentatie van de enquête en het trendrapport.

 

Meebewegen

‘Hiervoor worden mensen gezocht die willen meebewegen. In het verleden was werkervaring heel belangrijk. Vorig jaar stond zelfs “aanpakker” bovenaan de lijst. Inmiddels moeten nieuwe werknemers vooral collegiaal zijn en in het team passen. Creativiteit en innovatiekracht worden staan ook hoog op de lijst, maar op 1 staan echt de soft skills.’

Doordat nu de gewenste vaardigheden van een werknemer duidelijk zijn, ontstaat een werknemersprofiel. ‘Heel handig is de top-3 van aanbevelingen die we nu kunnen doen aan werkgevers, voor het aannemen van nieuwe medewerkers’, vertelt Bloemhof. ‘Door aan deze top-3 te voldoen, zorg je voor een betere integratie in jouw bedrijf.’

Wat verder opvalt, is de verschuiving in vacatureverwachtingen. Waar in eerdere jaren een sterke groei werd voorspeld, is er nu meer spreiding te zien. Ruim 50 procent van de bedrijven verwacht de komende twee jaar maximaal vijf vacatures, terwijl een kleiner aantal juist een forse uitbreiding voorziet met zelfs meer dan twintig vacatures op één bedrijf.

 

Prognose

Als het gaat om de prognose voor de komende vijf jaar, blijft er vooral veel vraag naar productiemedewerkers, broodbakkers en verkoopmedewerkers, gevolgd door logistiek medewerkers, procesoperators en banketbakkers. Maar liefst 37,5 procent heeft binnen nu en vijf jaar een of meerdere broodbakkers nodig.

Dit wijst op een gedifferentieerd toekomstbeeld, afhankelijk van bedrijfsgrootte en marktomstandigheden. Oorzaken van de ontstane vacatures zijn voornamelijk vergrijzing en bedrijfsgroei. Deze combinatie brengt voor veel organisaties uitdagingen met zich mee.

Ook de inzet van zij-instromers komt aan bod. Van de respondenten heeft 70 procent een of meer zij-instromers in dienst. ‘Dit aantal blijft stabiel, maar de houding ten opzichte van zij-instromers verbetert. Dat komt mede door een betere begeleiding en integratie’, aldus Bloemhof. ‘Met name de aansluiting van studenten en zij-instromers vraagt volgens haar nog om extra aandacht. ‘Ruim een derde van de bedrijven vindt de aansluiting van zij-instromers goed tot zeer goed. Bij studenten ligt dit percentage iets hoger, namelijk op 46 procent.’

 

Zij-instromers

Wiebe Koudenburg van sociaal ontwikkelbedrijf Dokwurk in Dokkum benadrukt de kansen van zij-instromers. ‘De instroom verandert. Vrijwel iedereen die vrij gemakkelijk kan starten met een baan, is inmiddels aan het werk. Toch is er ook nog veel onbenut arbeidspotentieel, zoals statushouders. Veel statushouders kunnen prima aan het werk.’

Helaas zijn veel bedrijven niet voorbereid op hun komst, onder meer vanwege de taalbarrière. Koudenburg: ‘Het zou mooi zijn als er meer bedrijven zich hierin verdiepen. Daar liggen nog veel kansen.’

Op basis van de enquêteresultaten en de trendanalyse kan Bloemhof enkele aanbevelingen doen. ‘Er is nog veel te halen in het onderwijsaanbod. Dat geldt voor zowel de BSC-opleidingen als het bestaande aanbod vanuit de mbo’s en hbo’s.’

Ze vervolgt: ‘We moeten én gaan ons meer focussen op soft skills, gastvrijheid, specifieke vaktechnische opleidingen, extra bijscholing voor het vergroten van vakkennis en vaardigheden en meer instaptrainingen. Er is dus werk aan de winkel, voor zowel Bakery Sweets Center als voor Firda, Aeres MBO en Hogeschool Van Hall Larenstein.’

 

Bron: Bakerysweetscenter.nl

Foto: Bakery Sweets Center, Black Coffee Visuals