Brenda Oosting volgt haar passie en wordt patissier

15 mei 2025

Na een veelzijdige carrière in verschillende vakgebieden besloot Brenda Oosting (46) in 2020 haar passie te volgen. Na twee patisserie-opleidingen en ervaring in het werkveld weet ze precies wat ze wil: een baan als vakdocent combineren met het werken in een bakkerij.

Haar ervaring is daarbij van grote waarde. ‘Die gebruik ik om creativiteit en klantgerichtheid toe te passen in de patisserie.’ Hoe kijkt ze terug op haar keuzes? En wat vindt ze als zij-instromer van onze branche?

Brenda Oosting groeide op in een familiehotel, waar ze het belang van hard werken, zelfstandigheid en kwaliteit met de paplepel kreeg ingegoten. Zelf wilde ze iets heel anders gaan doen. ‘Ik besloot economie te studeren aan de Hanze Hogeschool in Groningen. Na mijn studie ging ik samenwonen in Leiden. Ik kon daar echter niet zo goed aarden. We besloten terug te keren naar het noorden.’

Haar eerste werkervaring deed ze op bij Bodewes’ Shipyards in Hoogezand. ‘Ik was verantwoordelijk voor de logistiek. Daarbij regelde ik een deel van de inkoop en zorgde ik dat de juiste spullen op de juiste locatie kwamen. Uiteindelijk groeide ik door tot logistiekmanager. Op mijn 27ste werd ik moeder. Ik mocht wel minder uren gaan werken, maar werd geacht hetzelfde werk te blijven doen. Dat ging wringen.’

 

Eigen bedrijf

Een volgende kans deed zich voor. ‘Mijn man had een eigen zaak. Hij verkocht golfballen via een webwinkel. Ik besloot mijn baan op te zeggen en hem te helpen. Veel golfballen werden uit Amerika geïmporteerd. Mijn broertje is een skateboarder. Hij vroeg me of we voor hem ook een skateboard konden importeren. Ik besloot er niet één, maar vijftig in te kopen. Dat was de start van een tweede webwinkel: Skateboardplaza.

Helaas liep de relatie met mijn man stuk. Het runnen van de webwinkels in combinatie met inmiddels drie opgroeiende kinderen, werd me teveel. Ik besloot te stoppen en terug in loondienst te gaan. Via een oud-collega kwam ik bij een andere shipyard terecht, waarvoor ik wederom de logistiek verzorgde.’

Uiteindelijk besloot ze haar koers te wijzigen. ‘Een vriendin stond op het punt om een nieuwe start te maken en schakelde een loopbaancoach in. Op haar advies maakte ik ook een afspraak. Het leek me leuk om mkb-bedrijven of kleine zelfstandigen te ondersteunen door hen administratieve of organisatorische taken uit handen te nemen. “Leuk verhaal”, zei de coach, “maar ik mis de passie. Wat vind je nou echt leuk om te doen?” Mijn antwoord was: Als ik een drukke dag heb gehad of mij ergens zorgen over maak, dan ga ik bakken. Dan vergeet ik alles om me heen.’

 

Passie volgen

Ze vervolgt: ‘Mijn coach was verrast: “Jij weet wel wat je passie is en dan wil je je bedrijven ondersteunen? Ga je passie achterna!”, adviseerde ze mij. Dat was de start van een zoektocht naar de juiste opleiding. ‘Ik kwam uit bij de Culinaire Vakschool in Beverwijk. Daar heb ik de basisopleiding patisserie gevolgd bij Estefhan Meijer. Ik combineerde mijn studie met een baan bij een grote toeleverancier voor de scheepsvaart in Assen.’

Brenda vond de studie superleuk. ‘Samen met een aantal medestudenten schreef ik me in voor een next level patisserie-opleiding onder leiding van Jeroen Goossens. Een dag voor de start werd de opleiding echter geannuleerd. Dat viel rauw op ons dak. Er waren goede docenten en belangstellende studenten. Alleen hadden we geen locatie meer. Mijn idee kwam overeen met dat van Jeroen en hij heeft er toen voor gezorgd dat de eenjarige opleiding kon plaatsvinden bij hem op de zaak.’

Het was behoorlijk pittig. ‘Het eindexamen vergde minimaal dertig uur inzet per week. Daarnaast had ik nog een baan en een huishouden met drie pubers, maar het was één van de mooiste jaren die ik in mezelf heb geïnvesteerd.’

 

Aan de slag

Na haar opleiding vond Brenda een baan als patissier bij een bakkerij in Haren. ‘Toen ik werd aangenomen was ik min of meer boventallig en mocht ik me richten op productontwikkeling voor het winkelassortiment en voor speciale gelegenheden, zoals Valentijn, Pasen en Kerst. Maar al na een maand moest ik echt volle bak productie draaien.’

Het zag er niet naar uit dat dit voor een korte termijn zou zijn. ‘In goed overleg besloot ik, vorig jaar zomer, te stoppen. Mijn partner had een heel goed advies: de afgelopen jaren is er veel gebeurd, maar je hebt nooit een adempauze of een moment van bezinning gehad. Ik heb naar hem geluisterd en ben me thuis op een verbouwing gaan richten.’

Rond Kerst kwam ik er achter wat mij echt heel leuk lijkt: het begeleiden van studenten. Bij de bakkerij waar ik had gewerkt, was er weinig tijd voor de stagiaires. Een stagebegeleider van mbo Noorderpoort had mij ooit gevraagd of ik wilde examineren bij de eindexamens. Ik besloot het destijds te doen en er een dag vrij voor te vragen. Dat werd mij door het bedrijf niet in dank afgenomen. In sommige gevallen is het misschien beter om achteraf sorry te zeggen dan vooraf om toestemming te vragen.’

 

Stagiaire praktijkdocent

Om er achter te komen of het werk als docent daadwerkelijk iets voor haar is, besloot Brenda zich in januari aan te melden als vrijwillig stagiaire praktijkdocent bij Noorderpoort. ‘Dat doe ik nu nog steeds met veel plezier. Het geeft me veel energie om jonge mensen enthousiast te maken voor het vak en om ze mee te nemen in alles wat ik heb geleerd de afgelopen jaren. Daarom heb ik me ingeschreven bij de Vakschool in Wageningen voor een opleiding tot bakkerijdocent, die in september start.’

Haar opleiding wil ze combineren met een baan in het werkveld. En ook dat is gelukt. ‘Sinds een paar weken werk ik bij bakkerij Broodje van Eigen Deeg in Groningen. Dat is ontzettend leuk en heel leerzaam. Tijdens mijn opleiding heb ik veel geleerd over de patisserie, maar niet over het broodbakken. In veel mbo-opleidingen komt zowel brood als banket aan bod, dus is het fijn dat ik als toekomstig docent ervaring heb met beide vakgebieden.’

Zo kom ze steeds dichter bij haar doel. ‘Ook in de toekomst wil ik heel graag het docentschap combineren met pastisserie. Het onderwijs en een baan in het werkveld passen goed bij elkaar.’ Hoe kijk ze als zij-instromer aan tegen de sector? Is ze goed ontvangen? ‘Ik ben heel goed ontvangen en heb veel positieve reacties gekregen vanuit de branche. Niemand vond het raar dat ik vanuit compleet andere functies voor de bakkerij heb gekozen. De bakkers vonden het knap dat ik mijn passie heb gevolgd.’

 

Intensieve opleidingen

Daarbij stond ze voor een lastige keuze in aanbod aan opleidingen. ‘Ik ben echt op zoek gegaan naar de opleiding die het beste bij mij past. Daarbij heb ik ook cursussen bij het Bakery Institute overwogen. Dit zijn heel intensieve opleidingen, waarbij je een aantal maanden vrijwel de hele week in touw bent. Ik kan het me helaas niet veroorloven om drie maanden zonder inkomen te zitten.’

Ook kun je als zij-instromer kiezen voor een reguliere mbo-opleiding brood- en banket. ‘Maar dan moet je ook lessen Engels, maatschappijleer en gym volgen. Dat sprak me niet aan. Daardoor was er voor mij niet zoveel keuze.’ Over de overstap van opleiding naar baan: ‘Ik heb gemerkt dat ik op het gebied van productiedraaien nog wat ervaring miste. Soms voelde het wel een beetje gek om als veertigplusser vragen te stellen, waarop de meeste bakkers van twintig jaar het antwoord al wisten. Maar dat heeft me nooit weerhouden.’

Haar ervaring in andere sectoren ervaart Brenda als een voordeel. ‘Ik heb een bedrijfseconomische opleiding gevolgd, ben zelf ondernemer geweest en heb personeel in dienst gehad. Ik vind het fijn om mijn ervaring te combineren met mijn liefde voor het vak. Deze kennis gebruik ik om mijn vaktechnische vaardigheden, creativiteit en klantgerichtheid toe te passen in de patisserie. Zou een bepaald product een mooie toevoeging zijn? Wordt het tijd om een product te vervangen? Ik kijk verder dan alleen de dagelijkse productielijst.’

 

Volop genieten

En blijkt het beeld dat zij vroeger had van de patisserie te kloppen? ‘Natuurlijk is het werk heel anders dan het bakken van taarten in mijn eigen keuken, maar dat wist ik van tevoren. Ik ben immers in de horeca opgegroeid en het stapje tussen in de horeca werken of in het bakkersvak werken, is niet zo groot. Ik geniet met volle teugen en heb echt mijn passie gevonden.’

Voor andere (aspirant)bakkers heeft ze nog wel een tip. ‘In het Noorden is er niet zoveel vernieuwing. Dat vind ik jammer. Zo wordt hier nog weinig gedaan met segmenten als plantaardig, suikervrij en glutenvrij. Vaak wordt er gezegd dat er geen markt voor is, maar ik denk dat je deze best kunt creëren. Zorg voor een unique selling point. Als dat echt goed is, dan zijn mensen bereid om daarvoor een aantal kilometers om te rijden.’

In elk geval kan ze zij-instromen van harte aanbevelen. ‘Misschien zijn er mensen die dezelfde gedachte spelen, maar allerlei beren op de weg zien. Met mijn verhaal wil ik laten zien dat het mogelijk is. Op het moment dat je je hart volgt, zijn er altijd wegen om je passie te bereiken.’

 

Bron: BakerySweetsCenter.nl

Foto’s: Brenda Oosting, Clara Bloemhof