Dubbel goud voor Herman Schepers bij jubileumeditie DesemAwards
04 juni 2025

Eerste prijs Gevuld: Roy Schepers.
Op woensdag 14 mei 2025 kwamen de Echte Bakkers van Nederland bijeen in het Kaaspakhuis in Woerden voor de tiende editie van de DesemAwards. Tijdens deze jubileumkeuring, wederom georganiseerd in samenwerking met GildePartner Puratos, werd opnieuw gestreden om de titels voor het beste desembrood en het beste gevulde desembrood van Nederland.
Net als voorgaande jaren kwam één naam weer bovendrijven: Herman Schepers, De Echte Bakker uit Sleen sleepte in beide categorieën het goud binnen. Roy Schepers is inmiddels een vertrouwde naam bij de DesemAwards. In de categorie desembrood zonder vulling voert hij nu drie jaar op rij de ranglijst aan. En met zijn gevulde desembrood met een vulling van oude kaas, spek en bosui, won hij nu al voor het vijfde opeenvolgende jaar het goud. Een extra kroon op het werk van Schepers die dit jaar ook de titel Beste Echte Bakker van Nederland behaalde.

De keurmeesters letten op smaak, de spekkigheid van de kruim en de korstgeaardheid.
Dubbele verrassing
De zilverprijzen in beide categorieën gingen dit jaar naar Bergerslag uit Staphorst. Bakkers Cor en Levi verzorgden de inzendingen en kwamen tot verrassing van eigenaar Roelof Mulder allebei met een beker thuis. Waar Bergerslag in het verleden vaker scoorde met gevulde desembroden, is het dit jaar voor het eerst dat ook hun ‘naturel’ desembrood in de prijzen viel.
In de categorie gevuld desembrood ging het brons naar Steenbergen uit Meppel. Willem Steenbergen besloot op het laatste moment om twee van zijn jonge bakkers , Milan en Dennis, mee te laten doen aan de keuring. Beiden deden een inzending, en Dennis scoorde meteen een beker. Een mooi debuut.
De derde plek in de categorie desembrood zonder vulling was voor Ruben Slagter. Hij stond al eerder op het podium bij de DesemAwards, maar het was alweer een tijdje geleden. Nu is hij terug met zoals hij zelf zegt ‘een heel goed broodje’.

De broden werden beoordeeld door Marco van Scheijndel, keurmeester namens Puratos, en Maurits de Greef, lid van het Nederlands BoulangerieTeam. Zij letten onder meer op smaak, de spekkigheid van de kruim en natuurlijk de korstgeaardheid. Voordat Van Scheijndel de winnaars bekend maakte, gaf hij de bakkers nog een aantal tips mee: ‘Steeds meer bakkers gebruiken de overnight rijsmethode. Dat is zeker een aanrader, want dat geeft zoveel extra aroma- en smaakontwikkeling. Blijf letten op de details bij de afwerking, zoals mooi insnijden en last but not least: durf te bakken.’
De tiende editie van de DesemAwards vond plaats op een bijzondere locatie: het Kaaspakhuis in Woerden. Niet toevallig, want fermentatie speelt zowel bij het maken van kaas als bij desembrood een hoofdrol. Tijdens de keuring organiseerde GildePartner Puratos een inspirerend programma voor de bakkers, met onder andere een workshop kaasmaken, een bezoek aan Molen De Windhond, een desemproeverij én de nieuwste trends uit het Taste Tomorrow-onderzoek (lees daarover meer op www.tastetomorrow.com).