Blooming Bakery geeft kwetsbare vrouwen kracht door positiviteit
04 juni 2025

Ze genieten nog na van een feestelijke middag, waar vijftien dames hun certificaat Voedselveiligheid in ontvangst namen. ‘Voor anderen is het misschien “slechts” een papiertje, maar voor deze dames is het een grote overwinning’, vertelt Leermeester Bakkerij Henk Markus. ‘Het is het fysieke bewijs dat ze ergens toe in staat zijn. Ze krijgen vertrouwen in hun eigen kunnen.’
Sommigen hebben dit gevoel nog nooit eerder gehad. ‘Afhankelijk van hun situatie kon dat niet, of mocht dat niet. Zo’n certificaat, dat ze ontvangen na het behalen van de Précon e-learningmodule, kan écht als springplank dienen om verder te gaan. Dat hoeft wat ons betreft niet per se in de bakkerij te zijn. In de module leer je bepaalde werknemersvaardigheden die je ook in andere beroepen kunt inzetten. Als het ze maar motiveert om meer uit zichzelf te halen.’
Alles onder één veilig dak
Met een uitgebreide achtergrond in de horeca, waaronder een restaurant volgens het Jamie Oliver-concept Fifteen in Heerenveen en een tijd als vakdocent Horeca, combineert Markus zijn sociale en horecavaardigheden bij Fier. De leermeester Bakkerij is zichtbaar aangedaan als hij spreekt over de bewoonsters (cliënten) van Fier.
De verhalen die hem ter ore komen zijn soms schrijnend. ‘Hier wonen vrouwen die te maken hebben gehad met onder meer mensenhandel, gedwongen prostitutie, eerwraak of huiselijk geweld. Een aantal is buiten de hekken nog niet veilig. Daarom bieden we hier op dit terrein alles wat ze nodig hebben. Begeleiding, opleiding en zelfs opvang en scholing voor hun kinderen.’
Voor elk van de vijftien geslaagden had Markus een persoonlijk woordje en zijn toespraak printte hij zelfs in meerdere talen uit. Betrokkenheid die gewaardeerd wordt. Hoewel veel vrouwen bij Fier mannen het liefst op een afstandje houden, wordt hun teamleider, en ook zeker bakkerijdocent Ynse de Boer, opgewekt begroet.

Blooming Bakery ontstond uit de behoefte om de bewoonsters het vak van banketbakker bij te brengen. In 2018 als startup gesteund door de Rabobank, draait de bakkerij inmiddels op eigen middelen. ‘Mensen denken dat we flink gesubsidieerd worden, maar niets is minder waar. We moeten onze eigen broek ophouden. We zijn een professionele bakkerij, gecertificeerd door FoodBase. Het break-even point is in zicht, dat hopen we het einde van het jaar te bereiken. Nog één grote opdracht binnenhalen’, knipoogt Markus.
Na negen jaar zit de ‘flow’ er goed in op de werkvloer, zegt hij. ‘We hebben een goed team leermeesters: Laura Schmitz en Ynse de Boer. De meiden zijn enthousiast en gemotiveerd. Ja, wanneer ze voor het eerst binnenkomen is het even aftasten. Welke normen en waarden brengen zij in en hoe doen we het hier? We zijn behoorlijk streng bij Fier. Dat moet ook wel, want de cliënten zijn hier voor zichzelf.’
Het is zaak dat ze na hun tijd bij Fier sterk en zelfstandig zijn, maar ook de juiste werknemersvaardigheden bezitten. Naast de praktische vaardigheden werken de cliënten gedurende de tijd bij Fier ook aan hun eigen portfolio. Ze doen een beroepskeuzetest, een drijfveertest, een nulmeting en stellen samen met de begeleider leerdoelen op. Markus: ‘In de laatste fase maken ze een CV, waarmee ze na hun tijd bij Fier verder kunnen. Ze beseffen: Ik ben hier echt voor mezelf.’
Brievenbuscadeautjes
In coronatijd vierde Blooming Bakery z’n eerste successen. Massaal werden ‘brievenbuscadeautjes’ met brownies, koeken en ander lekkers besteld. Vaak als personeelsgeschenk, door bedrijven met honderden werknemers. De webshop van de bakkerij loopt sindsdien lekker door. Elke ochtend zijn er wel bestellingen, van carrot cake tot koekmix en van granola tot een vegan bountytaart.
Vandaag is het appeltaartdag. Ook particulieren kunnen bestellen en het lekkers zelfs afhalen bij de receptie van Fier. ‘Fijn is dat overheidsinstanties nu enigszins verplicht zijn om geschenken af te nemen bij sociale bedrijven’, weet Markus. ‘Dat geeft ons natuurlijk een heel goed toekomstperspectief.’

Binnen de zorginstelling Fier zijn naast Blooming Bakery meerdere participatieafdelingen. Daarnaast krijgen de cliënten fietslessen, taal- en rekenles én is er een Summer School. ‘We halen alles uit de kast om de cliënt een gezonde toekomst te geven’, vertelt Annemarie van Rijn, teamleider Participatie bij Fier. De ervaring leert dat cliënten veelal kiezen voor Zorg & Welzijn.
‘Dat doen ze vanuit het gevoel dat ze iets terug willen doen voor de maatschappij’, merkt Van Rijn. ‘Een begrijpelijke keuze, maar het gaat in dit geval niet om intrinsieke motivatie. Ons doel is om het beste uit de dames te halen, en ze op het hoogst haalbare niveau te laten presteren. Daarom laten we ze proeven van meerdere sectoren, waaronder het bakkersvak.’
Altijd proberen
Over dat ‘hoogst haalbare niveau’: Er heerst enige frustratie over hoe het momenteel in het onderwijs is geregeld. ‘Als een van onze cliënten een mbo-opleiding wil gaan doen, dan moet ze zonder gepaste vooropleiding steevast beginnen op niveau 1’, weet Van Rijn. ‘Dit om een zogenoemde “faalervaring” te voorkomen. Wij zien dat anders.’
Haar ervaring is dat ze, wanneer ze een niveau hoger instromen, en dat niveau later toch te hoog bleek, de gedachte overheerst van ‘Ik heb het in ieder geval geprobeerd’ Markus: ‘Instromen op het laagste niveau, dat doet iets met de motivatie. Het gevoel van “ik ben niet goed genoeg” komt weer bovendrijven. Gevolg: ze komen niet opdagen of haken af.’

Fier lost dit op door onder meer in samenwerking met Aeres MBO Leeuwarden keuzedelen aan te bieden. ‘Korte trajecten waaraan ook weer een papiertje hangt, namelijk een vrijstelling, in te zetten bij een vervolgopleiding. Dat is zó waardevol’, zegt Markus trots. En dat blijkt: ‘Afgelopen week appte Simon Feersma Hoekstra, docent aan Aeres MBO, een foto door die een cliënt had gemaakt van het certificaat dat ze had behaald na het doen van zo’n keuzedeel. Dat trotse gevoel, dat is geweldig. Voor haar, maar ook voor ons als begeleiders.’
De keuzedelen zijn er momenteel op het gebied van Duurzaamheid en Ondernemend gedrag; samen met Bakery Sweets Center, het samenwerkingsverband voor onder meer onderwijs, bedrijfsleven, innovatie en duurzaamheid, hoopt Blooming Bakery dit aantal uit te kunnen breiden. ‘
Via Fryslân Werkt!, dat nu en dan een stageplek voor zij-instromers verzorgt bij Fier, kwam Markus in contact met Bakery Sweets Center. Want ook voor de cliënten zijn stageplaatsen nodig. ‘Voor een praktijkverklaring moet je honderd uur stagelopen. Dat kan bij Blooming Bakery, maar voor veel vrouwen is het júist goed om ook de wereld buiten Fier te verkennen.’

De verwachtingen vanuit school en werkgevers zijn laag als het gaat om zorgafhankelijke cliënten, is Markus’ ervaring. ‘Een van onze hulpvragen is dan ook: zorgen dat onze cliënten het gevoel krijgen van meerwaarde te zijn, en niet slechts ‘een gratis kracht’.’ Daarnaast helpt het cliënten om ook de wereld buiten Fier te ontdekken. Het volgen van keuzedelen op de mbo’s helpt daarbij. ‘Maar ook werkveldoriëntatie in de vorm van een rondleiding of snuffelstage kan bijdragen.’
BSC-leden die openstaan voor een samenwerking kunnen contact opnemen met Henk Markus. De leermeester neemt zelf ook stappen in de toenadering met de bakkerij- en zoetwarenbranche en neemt zitting in de projectgroep Zij-instroom van de werkgroep Opleiden.
Meer weten? Kijk ook eens op bloomingbakery.nl
De vrouwen op de foto’s zijn Leermeester Laura Schmitz en stagiaire Lula vanuit Firda’s bakkerijpleiding. Zij zijn geen cliënten.
Bron: BakerySweetsCenter.nl
Clara Bloemhof
Foto’s: Natalia Balanina