Bakkerijmuseum Medemblik opnieuw genomineerd voor Museumprijs
10 september 2025

‘In het lekkerste museum van Nederland prikkelen we niet alleen de ogen, maar betrekken we álle vijf de zintuigen: ruiken, proeven, horen, voelen én zien,’ zegt museumdirecteur Jacco Spil. ‘De geur van versgebakken brood, het knisperen van een oven, het zelf kneden van deeg en het proeven van zoete lekkernijen, in het Bakkerijmuseum ervaar je het bakkersambacht met je hele lijf. Bij ons voelen alle zintuigen zich als een kind in een snoepwinkel.’
Deze werkwijze maakt het museum niet alleen bijzonder levendig, maar ook opvallend toegankelijk. ‘We zorgen ervoor dat iedereen welkom is, ook bezoekers met een visuele, auditieve of lichamelijke beperking kunnen volop meedoen en meemaken. Door de inzet van meerdere zintuigen maken we erfgoed voelbaar voor groepen die zich niet vanzelfsprekend thuis voelen in een museum. En dat is precies wat een museum van nu moet zijn: inclusief, gastvrij en verbindend’, aldus Spil

De inzet voor toegankelijkheid gaat verder dan alleen de beleving. Jacco Spil: ‘In onze komende tentoonstelling over slavernij en suiker laten we bewust ruimte voor minder gehoorde verhalen. Zo vergroten we de meerstemmigheid in het museum en brengen we het verleden tot leven vanuit verschillende perspectieven.’
De nominatie voor de VriendenLoterij Museumprijs is een grote eer voor het Bakkerijmuseum. Uit talloze inzendingen zijn slechts zes musea geselecteerd die uitblinken in multisensorische beleving. Een vakjury bezoekt binnenkort alle genomineerden en kiest drie finalisten. In het najaar mag het publiek stemmen.
De VriendenLoterij Museumprijs is een initiatief van het Cultuurfonds en de VriendenLoterij, in samenwerking met de Museumvereniging. Eerdere winnaars zijn onder andere het Nederlands Openluchtmuseum en Museum Jan Cunen.
Mocht het Bakkerijmuseum op de shortlist komen, dan kan er gestemd worden. Daarbij ontvangt de winnaar naast de prijs en eer ook 100.000,- euro. De nummers twee en drie krijgen een euro per stem. Jacco Spil: ‘Dus we hopen dat het Bakkerijmuseum 9 oktober op de shortlist komt en iedereen met liefde voor de bakkerij gaat stemmen.’

De geschiedenis van museum De Oude Bakkerij gaat terug tot 1985. Theo en Ans Spil tonen in het voormalige station te Medemblik een indrukwekkende collectie bakkersspullen. In dit eerste jaar trekt het museum al tweeduizend bezoekers. Een jaar later opent bakkerijmuseum De Oude Bakkerij zijn deuren in het voormalige pand van Slager Van Doorn. Het pand wordt al gauw te klein en er is geen toilet aanwezig. Met ruim 10.000 bezoekers per jaar is sanitair natuurlijk geen overbodige luxe.
In 1988 wordt het huidige pand aan de Nieuwstraat 8 gekocht. Het is een voormalige sigarenzaak annex timmerfabriek. Er wordt druk verbouwd en op 4 februari 1989 opent De Oude Bakkerij wederom haar deuren.
Tussen 1988 en heden zijn er verschillende verbouwingen. Zo wordt het dak vernieuwd en verhoogd, wordt er een stukje aan het pand gebouwd en zijn er toiletten bij gekomen. Het museum heeft in 2000 de officiële Museumregistratie gekregen.
De inmiddels 50.000 bezoekers per jaar zien een bakkerijmuseum in vol bedrijf. Iedereen kan er zelf de handen uit de mouwen steken en ervaren hoeveel inzet, vakkennis en ervaring het vergt om een gevulde koek te maken, een krentenmik te bakken of zorgvuldig een heerlijke bonbon samen te stellen.
De gehele dag zijn er demonstraties in het museum, van suikertrekken tot koeken bakken, van boetseren met marsepein tot het maken van heerlijke bonbons. Technieken die veelal nergens anders meer in Nederland te zien zijn. Ook kinderen worden actief betrokken en er is altijd een gratis leuke kinderactiviteit.
Meer weten? www.deoudebakkerij.nl