Echte Bakker Snijders kroont zich tot winnaar Vlaaikeuring 2025

23 oktober 2025

Winnaar vlaaikeuring 2025

Eerste plaats Vlaaikeuring 2025: Echte Bakker Snijders uit Stramproy

De winnaar van de Vlaaikeuring 2025 is bekend: Echte Bakkers Snijders uit Stramproy. Met hun ambachtelijke Kersen Stans vlaai en Kruimel Pudding vlaai wisten zij de jury te overtuigen en sleepten zij de eerste prijs in de wacht.

Echte Bakker Snijders overtuigde de jury met vakmanschap, smaak en presentatie. ‘De puddingkruimelvlaai is al jarenlang ons paradepaardje. Bij de kersenvlaai hadden we nog enige twijfel over de hoeveelheid suiker die erop moest, maar uiteindelijk is het goed gekomen’, aldus Joost Snijders.

De prijsuitreiking vond plaats via L1, de regionale radiozender, en is terug te kijken op hun Facebookpagina: www.l1.nl/nieuws/3001564/terugkijken-de-beste-vlaai-van-limburg-komt-in-2025-uit-stramproy

 

Vlaaikeuring 2025 Vijftig bakkers

Op de tweede plaats eindigde Bakkerij Tommie uit Nederweert, die dit jaar voor het eerst deelnam aan de Vlaaikeuring. De derde plek ging naar Bakkerij ’t Kôrsje uit Weert. Dit jaar deden vijftig Limburgse bakkers mee, verspreid over 150 verkooppunten in de provincie.

Daarnaast namen honderd leerlingen deel van de drie vakscholen: Summa College Eindhoven, Vista College Heerlen en ROC Gilde, waarmee jong talent ook een podium kreeg. De leerlingen lieten zien dat zij al vroeg vakmanschap en creativiteit in huis hebben.

 

De leerlingen streden op drie niveaus met hun eigen vlaaien:

  • Niveau 1: Abrikozen met stans
  • Niveau 2: Abrikozen kruimel
  • Niveau 3: Fantasie vlaai (maximaal 1500–1800 gram)

 

Winnaars per niveau en school:

Niveau 1

  1. Bjarne Maessen, Vista College Heerlen
  2. Stijn Reinders, ROC Gilde Opleiding Venlo
  3. Yanyan Yu, Vista College Heerlen

 

Niveau 2

  1. Clarissa Selten, Vista College Heerlen
  2. Melis Gyuler, ROC Gilde Opleidingen Venlo
  3. Ciara Paumen, Vista College Heerlen

 

Niveau 3

  1. Loulou Debertand, ROC Gilde Opleidingen Venlo
  2. Tess Huibers, Vista College Heerlen
  3. Gianna Kersbergen, Summa Eindhoven

 

Het is fantastisch om de creativiteit en het vakmanschap van de leerlingen te zien. De Vlaaikeuring biedt hun een podium om hun talent te tonen en motiveert hen om zich verder te ontwikkelen in het bakkersambacht’, aldus de keurmeesters Pierre Richaerts en Wim Geraedts. ‘De keuring van de leerlingen benadrukt het belang van opleiding, vakmanschap en innovatie binnen het bakkersambacht en laat zien dat de nieuwe generatie klaarstaat om de traditie van de Limburgse vlaai voort te zetten en te vernieuwen.

 

Vakmanschap promoten

De Vlaaikeuring wordt jaarlijks georganiseerd om de ambachtelijke Limburgse vlaai te vieren, vakmanschap te promoten en de traditie van deze regionale lekkernij te benadrukken. De jury beoordeelde de inzendingen van de bakkers op punten zoals bakaard, korstkleur, bodem, vulling, smaak en de algemene indruk van de vlaai, waardoor alleen de beste vlaaien in de prijzen vielen.

De Vlaaikeuring 2025 is mede mogelijk gemaakt door: IRCA Group, Dossche Mills, Ireks, Puratos, Beko, Royal Steensma, Zeelandia, Bakels, NBOV, Hefe van Haag B.V. en Bakeplus.