Allard Jacobs reisde naar Rwanda om collega-bakkers de helpende hand te bieden

09 april 2025

REISVERSLAG

PUM is een organisatie die vrijwilligers uit de bakkerijbranche uitzendt naar circa dertig ontwikkelingslanden. Daar stellen ze lokale ambitieuze ondernemers in staat om een structureel betere toekomst voor hun gemeenschap op te bouwen. De impact hiervan is zowel sociaal, ecologisch als economisch positief. Allard Jacobs (59) is ex-bakkerij-ondernemer en schreef voor Bakery Next een persoonlijk verslag van zijn meest recente reis naar Rwanda.

Ik ben ex bakker en beter bekend als Bakker Allard uit Drunen. Sinds 2019 ben ik vrijwilliger bij PUM.  We zijn met ongeveer 35 bakkerij-experts die onze collega-bakkers in het buitenland helpen met onder andere de basis van bakken, tot en met het opzetten van complete industrielijnen en exportplannen. Hiervoor was ik in maart in Rwanda om twee bedrijven vooruit te helpen.

De eerste week: Akiva Bakkerij in Kigali

Mijn reis aan Rwanda begon met problemen bij de douane op het vliegveld. Ik mocht er niet in. Het was voor de overijverige ambtenaar niet duidelijk wat ik kwam doen. Ik kwam niet op vakantie, maar het was ook geen echt werk. Na verschillende telefoontjes en met uitleg van de PUM-papieren was ik uiteindelijk welkom met hoofdletter W.

Ik werd opgehaald door Gilbert, van Akiva Bakkerij in Kigali. Hier zou ik de eerste week met advies gaan helpen. Normaal slaap ik tijdens projecten altijd in een hotel, maar hier heb ik bij het gezin thuis gelogeerd. Dat was een unieke ervaring, bij een Afrikaans gezin in huis met drie kleine kinderen.

Gedurende de eerste week heb ik geadviseerd over de kwaliteit van het brooddeeg, rijzen, bakken en bedrijfsvoering, waarbij ik mijn expertise met het enthousiaste team deelde. Het was inspirerend om hun inzet en bereidheid om te leren te ervaren.

Op zondag werd ik uitgenodigd om met de familie van de bakkerij naar de kerk te gaan. Wat een bijzondere ervaring! De dienst was een ware viering, met indrukwekkende gospelkoren en de hele kerk die samen zong. De energie was zo groot. Ik had de hele tijd het liedje van Raymond van het Groenewoud in mijn hoofd (vergeet de benen van Tina Turner). Later op de dag maakten we een rit door Kigali. We verkenden de hoogtepunten van deze prachtige stad, met zijn levendige markten, groene heuvels en moderne ontwikkelingen.

Aan het einde van mijn verblijf presenteerde ik een rapport met een lijst van aanbevelingen, bedoeld om de bakkerij en de onderneming verder te versterken. Als erkenning voor hun harde werk en samenwerking, gaf ik hen een oorkonde. Een klein gebaar van mijn waardering voor wat we samen hadden bereikt.

Als je de dag erna een emotioneel bericht krijgt waarin de eigenaresse je bedankt, en je hoort van je collega die daar ter plaatse PUM vertegenwoordigt of ik niet snel kan terugkomen (en dan twee weken), dan weet je: hier doe ik het voor!

 

De tweede week: Ishingiro Bakkerij in Kabuga-Kigali

In de tweede week van mijn reis werd ik opgehaald door Naphutal Iyamuremy, de enigszins excentrieke eigenaar van drie bakkerijen en vier winkels waar ik zou gaan helpen. Onderweg stopten we bij twee van zijn winkels om een idee te krijgen van wat er te koop was en de kwaliteit ervan. Deze twee winkels werden bevoorraad vanuit de centrale bakkerij.

Het was indrukwekkend om te zien hoe goed de kwaliteit van de producten is. Hoewel mijn bezoek misschien niet nodig was voor de kwaliteitsverbetering, kon ik wel de puntjes op de i zetten en bijdragen aan de organisatie en logistiek van de bakkerij.

Naphutals verhaal is bijzonder inspirerend. Op veertienjarige leeftijd (net na de grote genocide van 1994) begon hij met het bakken van donuts en brood. Voor de grondstoffen moest hij elke dag twee uur fietsen over een berg, op een onverharde weg. Hij vervoerde zakken meel, kannen palmolie en andere benodigdheden op zijn fiets. Na zes jaar hard werken kon hij een motorfiets kopen, wat het transport aanzienlijk versnelde. Vier jaar later kon hij zich een auto veroorloven, waardoor zijn onderneming verder kon groeien.

In 2009 besloot Naphutal naar de hoofdstad Kigali te verhuizen. Zijn sociale ondernemerschap is bewonderenswaardig. Hij inspireert zijn medewerkers om te groeien in hun vakmanschap en als mens. Zijn verhaal is een prachtig voorbeeld van doorzettingsvermogen en succes.

Ik had de kans om mee te werken in de bakkerij en de dagelijkse gang van zaken te ervaren. Het was een leerzame ervaring om te zien hoe de producten werden gemaakt en hoe het team samenwerkte. Ik kon veel betekenen voor de organisatie en logistiek van de bakkerij, en introduceerde nieuwe producten zoals croissants, stokbrood en bolussen.

Op de vrije zondag zijn we naar het oosten van het land gereden. Een totaal andere wereld dan de stad Kigali. Hier hebben we zijn andere ondernemingen bezocht. Naast zijn bakkerijen is Naphutal ook eigenaar van een boerderij met koeien, kippen, maisvelden, suikerriet en soja. Deze diversiteit aan activiteiten toont zijn veelzijdigheid en ondernemerschap. De boerderij voorziet niet alleen in een deel van de grondstoffen voor de bakkerijen, maar draagt ook bij aan de lokale economie en voedselvoorziening.

 

Onvergetelijke ervaring

Aan het einde van de week reflecteerde ik op mijn tijd met Naphutal. Zijn verhaal en zijn manier van werken hebben een blijvende indruk op me gemaakt. Het was een inspirerende en onvergetelijke ervaring. De kwaliteit van de producten en de toewijding van het team zijn een belangrijk onderdeel van het succes van de bakkerijen. Daarnaast was het indrukwekkend om te zien hoe Naphutal zijn boerderij runt en bijdraagt aan de gemeenschap.

Op de laatste dag moest ik natuurlijk met iedereen op de foto en het afscheid met cadeaus is ontzettend hartelijk. Zo zie je maar dat je niet alleen op pad gaat om collega’s in buitenland te helpen, maar ook zelf veel kunt leren en inspiratie kunt opdoen. Dit heeft een enorme indruk op mij gemaakt.

Zelf ook geïnteresseerd in dit werk? Neem contact met me op via allard.jacobs@pum.nl

 

Allard Jacobs, PUM Sector Manager Bakery

 

Kijk ook op www.pum.nl