Broodpasta uit retourbrood enthousiast ontvangen op Duurzame Markt
09 april 2025
Foto’s: Clara Bloemhof
Onlangs stond het gemeentehuis van Leeuwarden vol kraampjes tijdens de Duurzame Markt. Het thema ‘Het Groene Marktplein’ trok honderden bezoekers; Jong en oud, sceptisch en geïnteresseerd, waarbij het een het ander niet uitsloot. Voor Bakery Sweets Center best een spannend moment, want voor het eerst worden de ‘broodpastaproducten’ met een publiek van uitsluitend consumenten gedeeld. Een verslag van de ‘vuurdoop’.
Bakery Sweets Center (BSC) is een samenwerkingsverband in Noord-Nederland dat bedrijven uit de bakkerij- en zoetwarensector, onderwijsinstellingen en overheden verenigt. Het netwerk richt zich op het aanpakken van vraagstukken op het gebied van opleidingen, onderzoek, duurzaamheid, innovatie en imago binnen de sector. De laatste tijd is de ontwikkeling van versuikerde broodpasta uit retourbrood een belangrijk speerpunt geweest.
Direct bij de start loopt het al lekker vol aan de kraam van Bakery Sweets Center, die de stand deelt met Hogeschool Van Hall Larenstein. Op de tafel van de hbo-opleider is onder meer hybride yoghurt te proeven. Michel Schaafsma heeft op de BSC-tafel diverse lekkernijen uitgestald. De Fryske Sûkerbôle, Fryske dúmkes en de oranjekoek(e) zijn door de studenten van de bakkerijopleiding van Firda gemaakt; patisserie Schaafsma in Franeker leverde de muffins in drie smaken en de Italiaanse amaretti.
Voor elk bakkerijrecept
In elk product zit een aandeel van het ‘spul’ dat in een grote weckpot midden op de tafel prijkt: versuikerde broodpasta uit retourbrood. We noemen het retourbrood of onverkocht brood, geen oud brood. Want het gaat hier om brood dat aan het einde van de dag overblijft, en direct verwerkt wordt tot dit nieuwe ingrediënt: broodpasta.
Deze nieuw ontstane grondstof is toe te passen in vrijwel elk bakkerijrecept, waardoor bakkers én hun eigen retourbrood kunnen verwerken, én minder grondstoffen hoeven in te kopen voor nieuwe productie. Dus minder afval, minder foodmiles, minder CO2. Naast bakkerijproducten valt ook te denken aan ijs, zoetwaren en zelfs bier.
Het aandeel broodpasta varieert van 10% (muffins) tot 25% (oranjekoek) en op de Duurzame Markt zal blijken wat het publiek er eigenlijk van vindt, van dit een circulaire product dat bestemd is voor humane consumptie. Best spannend! Men mag komen ruiken, proeven en de kraamhouders de hemd van het lijf vragen. Er zijn ook beoordelingsformulieren aanwezig, maar de respons van de meer dan tweehonderd mensen aan de tafel is alleen al overweldigend.
De muffin blueberry scoort gemiddeld een 8,2 op smaak, de oranjekoek een 8,3, de amaretti een 8,6, de dúmkes een 6,5, de muffin chocolate een 8,8 en de winnaar van de dag is het suikerbrood met een gemiddeld rapportcijfer van een 9.
Reststromen brood verminderen
De Duurzame Markt trekt geïnteresseerde mensen. Consumenten die op zoek zijn naar duurzame mogelijkheden binnen- en buitenshuis, kledingruilers, recyclers en liefhebbers van pure producten. Dat merken ze ook bij de BSC-stand. Iedere bezoeker die komt proeven van de muffins, amaretti, oranjekoek, dúmkes en het suikerbrood bereid met broodpasta, blijft aandachtig luisteren naar het verhaal, met de duidelijke strekking: ‘Wij helpen de bakkers de CO2-uitstoot reduceren en reststromen verminderen.’ Zowel de lekkernijen als het verhaal erachter vallen in de smaak.
Ook waren er – logisch – de nodige kritische vragen, zoals: Gaan deze producten niet sneller schimmelen? Hoe zit het met de voedselveiligheid? En: Hoe vaak kun je zo’n product recyclen? Hoewel de producten en het proces uitgebreid zijn getest en het proces geheel voedselveilig is, zijn dit vragen die zeer duidelijk en transparant moeten worden beantwoord richting de consument. De BSC-stadhouders: ‘Fijn om te weten is dat de consument zéker openstaat voor circulaire foodproducten. Zeker als ze zo lekker smaken.’
Bron: BSC.nl
Clara Bloemhof