(Rozen)(Brood)geur en maneschijn?
04 juni 2025
Ik schrijf het vaak onder mijn posts op social media: #mooivakbakker. En dat is natuurlijk ook zo: iedere dag de mooiste broden uit je oven met de lekkerste knapperige korsten. Dagelijks de geur van vers brood in je neus. Blije klanten en gezelligheid in de winkel.
Maar voordat het zover is moet er heel wat gebeuren. En soms lijkt het wel of niemand dat ziet.
Je herkent het vast wel; Een klant komt in de winkel. Er is geen andere klant in de winkel te bekennen, dus zegt hij: ‘Goh, wat is het hier lekker rustig!’ Maar ondertussen heb jij het zweet in je bilnaad staan, want de telefoon staat roodgloeiend en je hebt een hele grote bestelling voor de lunch die op tijd de deur uit moet.
Je blijft lachen maar van binnen kook je! Net of jij de makkelijkste baan van heel Nederland hebt, waarmee je je centen verdient met niks doen!!
Maar zó is het dus mooi niet!!
Krakend verse broden
Want voordat die krakend verse broden in de winkel liggen, moet je wel heel vroeg op staan. Heel de wereld ligt nog te slapen na een avondje doorzakken, maar bij jou ging de wekker al om 3.00 of misschien nog wel eerder. Dus of je liet het feestje maar voor wat het was, of je had een zware dag na een veel te korte nachtrust.
En waar je als ondernemer vroeger, in tijden zonder internet, zonder automatisering en zonder mobiele telefoons gewoon zelf in de winkel stond om je broden te verkopen, zijn er tegenwoordig zoveel meer taken bijgekomen, dat je daar niet eens meer tijd voor hebt.
Want er moet een website onderhouden worden, social media. Misschien wel een app. De beelden op het flatscreen in je winkel moeten op tijd ververst worden. Maar dat buitenbord hebben we ook nog steeds en dat moet ook van tekst voorzien worden.
Nu zijn er natuurlijk bedrijven die ons helpen bij al die automatisering, waar we heel blij mee zijn. Maar dan nog komt het er niet vanzelf op te staan. En dan nog bakken de bakkers de actieproducten niet zonder dat jij hen daartoe opdracht hebt gegeven.
Waar de bakker vroeger zelf bedacht ergens iets meer van te produceren zodat jij het in de reclame kon gooien, daar zijn de rollen nu omgedraaid.
En wat dacht je van alle regelgeving waar we ondertussen allemaal aan moeten voldoen. Den Haag kan het mooi bedenken. Maar over het extra werk dat we ervan hebben en de extra kosten die dat met zich mee brengt denken ze niet na. Nee, zolang we maar een beetje voorop lopen ten opzichte van de rest van de wereld. Het mag wat kosten. Maar natuurlijk niet gefinancierd door geld uit Den Haag.
Ondernemers
Onze Hollandse welvaart kent ook een keerzijde waar ondernemers mee in hun maag zitten. Het gaat zo goed met ons, dus de jeugd gelooft het wel. Genoeg chillen is hot, veel werken not. Dus het liefst zo veel mogelijk verdienen en er zo weinig mogelijk voor doen. ‘S nachts werken? Moet dat echt? En 20 uur per week is meer dan genoeg.
Dat kan leuke uitdagingen als ondernemer opleveren, en als het niet lukt loopt het uit op frustratie en zieke collega’s omdat ze meer moeten werken dan ze lief is vanwege personeelstekort.
En nu we het toch over zieke medewerkers hebben? Een griepje is nog te overzien. Maar wanneer iemand langdurig ziek is; wat een gedoe heb je ervan. Je zou er zelf overspannen van worden.
Wat ook zo leuk is: een klant belt jou of hij adhoc nog even zestig gebakjes kan krijgen. Liever een uur geleden dan over een kwartier. Natuurlijk wil je blije klanten, dus je zet alles op alles om het voor elkaar te krijgen. En je krijgt een glimlach op je gezicht als het gelukt is en de klant in kwestie je heel dankbaar is. Totdat je vijftig dagen later en drie herinneringen verder nog steeds je geld niet op je rekening hebt.
Hoeveel brieven, mails en telefoontjes moet je sturen en plegen? Daar heb je toch helemaal geen zin in en laat staan tijd voor? Je kunt die tijd tenslotte beter gebruiken om klanten blij te maken, nietwaar?
Soms voelt ons vak wel eens als een beetje ondergewaardeerd. Gelukkig zijn er af en toe mensen die op welke wijze dan ook opeens beseffen dat het niet altijd is wat het lijkt. Maar is dat niet overal het geval?
Ieder beroep heeft klusjes die niet leuk zijn. En elk huisje heeft zijn kruisje. Maar als ik dan na een lange werkdag thuis kom met vers gebakken wit brood en overheerlijke speculaasjes en ik zie vervolgens de pretoogjes en lachende gezichten van mijn gezinsleden dan weet ik weer…
#mooivakbakker
Greetje Schuurmans
Greetje Schuurmans is samen met haar broer eigenaar van Bakkerij Schuurmans in Leeuwarden, gestart door haar opa in 1953. Ze vertelt over de dagelijkse beslommeringen op de werkvloer, van bedrijfsvoering tot het wel en wee van medewerkers.