De Food100 2025: Voedselveranderaars die de voedselketen duurzamer maken

10 september 2025

Food100 presenteert voor de negende keer de honderd belangrijkste Nederlandse voedselveranderaars van het moment. De Food100-lijst bestaat uit vijftig inspirerende jonge talenten onder de 35 jaar en vijftig ervaren impactmakers boven de 35 jaar uit verschillende hoeken.

‘Juist nu zijn zij belangrijk, want in deze periode van geopolitieke aardverschuivingen en economische strijdperken is de natuurlijke reflex om het bekende te behouden en argwanend te staan tegenover verandering’, schrijft de organisatie. ‘Maar we kunnen niet wachten met de veranderingen in ons voedselsysteem tot alle andere stormen zijn overgewaaid. Juist in tijden van onzekerheid is het extra belangrijk en extra moedig om je nek uit te steken, nieuwe wegen te zoeken en in te zetten op duurzaamheid, eerlijkheid, dierenwelzijn en gezondheid. Dat maakt de organisatie van de Food100 misschien wel trotser dan ooit.’

 

Diverse lijst

De Food100-lijst is uitermate divers: van vertegenwoordigers van beursgenoteerde ondernemingen tot creatieve en ambitieuze studenten en startups. ‘Wat me opviel was de deel- en gunfactor’, zegt jury-lid Ivar van Dorst over de lijst. ‘Ik vind het mooi dat veel bedrijven niet enkel hun eigen succes en groei benoemen, maar juist willen delen met de samenleving, andere ondernemers en het goed willen doen voor natuur en duurzaamheid.’

De onafhankelijk vakjury van 2025 bestaat uit zeven vernieuwende professionals uit de foodsector met ieder een eigen expertise:

  • Juryvoorzitter Lisanne van Oosterhoud, programmamanager Next Tech Food Factories, en is onderdeel van World Food Forum, RVO Participatietafel Voedseltransitie en Klimaatpact-ambassadeurs
  • Anouk Snelders, oprichter en mede-eigenaar van Health Food Wall.
  • Bas Turk, oprichter TommyTomato.
  • Herman Lelieveldt, auteur en voedselpoliticoloog aan University College Roosevelt.
  • Ivar van Dorst, oprichter van boerderij en boerderijwinkel Ekoto.
  • Rahaf Al Lemoni, oprichter Daffee.
  • Sheila Struyck, venture partner en co-founder bij NBI Impact Investors en chef duurzame gastronomie.

 

Bekendmaking van de zes Food100 Foodhelden 2025

Zes voedselveranderaars uit de Food100-lijst worden vanwege hun buitengewone prestaties benoemd tot Foodheld 2025. Op 21 november maakt de Food100-jury tijdens een netwerkevent bij BlueCity in Rotterdam bekend wie deze speciale vermelding ontvangen.

 

Kijk op www.food100.nl/2025 voor alle genomineerden.

 

Foto: Nina Slagmolen