De Super Box 51 biedt volop ruimte voor voedselveilige opslag

26 juni 2024

- Bedrijfsinformatie -

Denk je aan voedselveiligheid en hygiëne, dan speelt temperatuurbeheersing een belangrijke rol. De Dawson koel- en vriestrailers en -cellen zorgen ervoor dat kwetsbare en bederfelijke producten op precies de juiste temperatuur worden vervoerd en opgeslagen. Er is nu een nieuw, groot model beschikbaar, de Super Box 51 (SB 51).

Net als alle andere koelunits van Dawson is de SB 51 gebruiksvriendelijk, energiezuinig en voldoet hij aan diverse normeringen, zoals de HACCP, GMP en BRC. Alle modellen zijn zowel te huur als te koop en inzetbaar in vele situaties. De SB 51 biedt daarnaast volop opslag- en handling-ruimte.

Rick Heijnen, Strategic Business Manager Benelux bij Dawson: ‘Veel van onze klanten in onder andere de vis-, vlees en de bakkerijwereld werken met verschillende producten voor opslag. Zij hebben behoefte aan opslag waar zij, zogezegd, een beetje hun kont kunnen keren. Waar zij de pallethandeling intact kunnen houden, zonder dat er een hele rits continu in en uit gereden hoeft te worden. Dat gemak levert tijdwinst op. Het tweede voordeel is dat men door dit formaat eigenlijk gewoon meer dan twee zeecontainers kwijt kan in één box.’

 

51 EU-pallets

Dat formaat is maar liefst 4.08 meter extern en 3.78 meter intern, wat gelijk staat aan 51 EU-pallets. Andere features zijn het temperatuurbereik van -30°C tot +30°C, een energieverbruik (bij -18°C) van 3-4kWh en de brandvertragende panelen.

En er zijn meer pluspunten. Heijnen: ‘Wat wij merken is dat als het gaat om voedselveiligheid, de regelgeving steeds strikter wordt. Veel meer bedrijven dienen hun IFS-certificaten te behalen en daar moeten de nodige zaken voor geregeld worden, zeker als je met ‘open’ producten werkt.’ De SB51 is dusdanig voorzien van opties, dat hij in één keer voldoet aan alle eisen die een bezoekende auditeur zal stellen.

‘Naast voedselveiligheid, is veiligheid van de werknemer uiteraard van het grootste belang. De box is op zo’n manier gebouwd, dat personeel absoluut veilig de unit kan betreden en altijd ook weer kan verlaten. Ook al zitten de deuren dicht,’ legt Heijnen uit. ‘Er zit bovendien een anti-slipvloer in. Die voorkomt een glijpartij als men bij vriestemperatuur de unit betreedt.’

 

Datalogging

Ook het kunnen monitoren en het bewaken van de temperatuur én de opgeslagen producten is een belangrijk aspect. ‘Deze unit is daarom standaard voorzien van datalogging. Offline, maar tegenwoordig ook online. En in die online omgeving kan je eigenlijk de gehele werking van de box uitlezen. Dat gaat echt van deuropeningen tot alarmmeldingen of temperatuursverloop en dat kan allemaal getoond worden in een grafiek.’

Die informatie biedt uitkomst als er in de koelketen iets misgaat, legt Heijnen uit. ‘Mocht er nou een probleem zijn in de keten van A naar B, dan hebben onze klanten altijd de data bij de hand om te zeggen: kijk, zo is het bij ons de deur uitgegaan; hier is de rapportage op die dag.’

In het kader van de voedselveiligheid is het van belang dat de koeling stabiel zijn werk doet. ‘Mocht er iets afwijkends aan de hand zijn, of een storing, dan krijgt onze klant meteen een notificatie, ook op afstand. De 24 uurs storingsdienst van Dawson kan dan ook meteen in actie komen. Dus ook als het om service gaat, zijn wij er 100 % voor onze klanten.’

 

Onder één dak

Dawson wil haar klanten met haar huur- en koopunits van A tot Z ontzorgen. ‘Wat je vaak ziet is dat als een ondernemer gaat opschalen in productie, er niet meteen een vaste investering wordt gedaan in grotere koelopslag. Ook kan er sprake zijn van een tijdelijke extra productlijn. Dan zijn onze huurunits de ideale stap. We plaatsen die op eigen terrein van de klant en dat scheelt weer vervoer naar externe koel-vrieshuizen. Alles kan onder één dak blijven. Ook dat draagt bij aan vermindering van risico’s wat betreft hygiëne en voedselveiligheid.’

 

Wil je meer weten over de SB 51 of de andere premium mobiele koel- en vriescellen van Dawson? Kijk dan op www.dawsongroup.nl