Dossche Mills neemt pioniersrol op zich in verduurzaming
29 augustus 2024
- Bedrijfsinformatie -

Dossche Mills organiseerde op 20 juni de Terah Footprint Summit in Rotterdam. Hier werden de inzichten en ambities rond duurzame tarwe gedeeld. Daarbij kwamen ook de uitdagingen en veranderingen aan bod. Van gevarieerde maatregelen tot gecertificeerde impact. Over de aanleiding van het event zegt Laura Jonckheere, Sustainability Manager bij Dossche Mills: ‘We wilden ons duurzame tarwe programma Terah aan de hele keten voorstellen en de verschillende partners samenbrengen. Dus zowel leveranciers, coöperaties als onze klanten.’
Het thema duurzaamheid werd vanuit verschillende perspectieven belicht: vanuit de visie van hoogleraren, vanuit de boeren en coöperaties, vanuit Dossche Mills zelf en vanuit klanten. ‘Euro Pizza, Vandemoortele en Bain & Company gaven hun visie over duurzaamheid in de voedingssector. Tussendoor werden filmpjes met universitaire experts getoond in de vorm van fact checking’, blikt Jonckheere terug. ‘Dat leverde interessante inzichten op. Is lokaal altijd duurzaam of is duurzaam altijd lokaal? Dat blijkt niet het geval te zijn. En dat geldt ook voor biologische producten. Deze zijn ook niet altijd duurzamer.’
Gelinkt met landbouw
Over de noodzaak om te verduurzamen, zegt Jonckheere: ‘Dossche Mills is zeer sterk gelinkt met de landbouw: tarwe omvat 98 procent van ons grondstoffenaanbod. Als bedrijf merken wij de impact van de klimaatverandering. We zien dat de opbrengsten meer uitdagend zijn en moeilijker te voorspellen worden. Ook de kwaliteit van de tarwe verandert in sommige gevallen omwille van te nat, te droog, te warm, of juist te koud weer. We willen heel graag een pioniersrol opnemen om in samenwerking met de belangrijkste actoren in de keten iets te doen aan deze klimaatverandering.’
Dossche Mills lanceert het Terah-programma als een holistische aanpak binnen de volledige keten. Daarbij zijn er twee doelstellingen, legt Jonckheere uit. ‘Enerzijds willen we de CO2-uitstoot van ons bedrijf en van de hele tarweketen verminderen. Deze totale voetafdruk is voor 85 procent gerelateerd aan tarwe.’ Om de uitstoot te verminderen wordt onder andere gekeken naar alternatieve meststoffen en alternatieve brandstoffen voor tractoren. ‘We willen ook op sequestratietechnieken inzetten die de CO2 uit de lucht binden en in de bodem vastleggen, waardoor de totale uitstoot lager wordt.’
Biodiversiteit verbeteren
Duurzaamheid is meer dan alleen de CO2-uitstoot, weet Jonckheere. ‘Daarom kijken we ook naar een verdere verduurzaming van de landbouw. We willen op het veld maatregelen nemen om de biodiversiteit en bodemgezondheid te verbeteren. We gaan met onze boeren in overleg over welke maatregelen het meest efficiënt zijn. Denk bijvoorbeeld aan het werken met gewasrotatie en de manier van ploegen aan te passen om de bodem gezonder te maken.’ Daarbij is ook kostenefficiëntie belangrijk. ‘We willen een fair share voor iedereen. De boeren moeten voor hun extra inspanningen worden beloond.’
Inmiddels zijn de eerste resultaten zichtbaar. ‘Dit jaar hebben we al Terah-bloem beschikbaar met een gerealiseerde 25 procent CO2 reductie ten opzichte van 2022. Dat is gelukt door onder meer groene meststoffen en alternatieve brandstoffen te gebruiken.’ Het gaat echter nog maar om een beperkte hoeveelheid bloem, benadrukt ze. ‘Van de bijna 800.000 ton bloem die we jaarlijks verwaarden, is nog maar een klein deel duurzaam.’
De komende vijf jaar wordt het volume van de duurzame tarwe verder opgeschaald. Jonckheere: ‘Volgend jaar hebben we een opschaling van drie keer het volume van 2024. Zo werken we stap voor stap toe naar 2030, waarin we niet alleen naar een 50 procent CO2-reductie streven, maar ook naar een hele grote beschikbaarheid van de duurzame tarwe.’
Onderscheid door kwantificeren
De aanpak van Dossche Mills overstijgt die van andere grondstofleveranciers, zegt Jonckheere. ‘We onderscheiden ons met het kwantificeren, dus het vertalen van de maatregelen naar data. Als je nu die zak bloem koopt versus een zak conventionele bloem, wat is dan het verschil? Welke reductie heb je daarmee bereikt? Onze klanten kunnen deze cijfers met hun klanten communiceren. Ze kunnen vertellen hoeveel CO2 er bespaard is en hoe deze reductie tot stand is gekomen. Hiervoor hebben we onze eigen standaard geschreven en laten certificeren.’
Deze werkwijze zorgt echter wel voor een extra uitdaging voor de boeren. ‘Ze moeten data aanleveren, zodat wij de reductie kunnen berekenen. Dat vraagt om extra administratief werk, dat we uiteraard vergoeden.’ Er is al veel belangstelling getoond vanuit de markt. ‘Dat blijkt ook uit de belangstelling voor onze Terah Footprint Summit, die 140 deelnemers heeft getrokken. Heel wat klanten tonen grote interesse waarvan inmiddels een aantal klanten, zowel uit de bakkerijsector als de patisserie en viennoiserie, ingetekend heeft om de duurzame bloem in te kopen. Andere hebben aangegeven graag in 2025 aan te haken.’
Dat komt volgens haar mede door de naderende CSRD-rapportering, die een duurzame inkoop stimuleert. ‘Voor onze klanten in de bakkerijsector zal een groot deel van hun CO2-footprint te wijten zijn aan hun grondstoffen. Met onze duurzame bloem kunnen we de bedrijven helpen om hun footprint te verlagen. Daarbij verschilt onze grondstof verder niet van conventionele bloem. De smaak, eigenschappen en toepassingen in de bakprocessen zijn exact hetzelfde.’
fair share voor de hele keten
Aan de duurzame bloem hangt echter wel een prijskaartje. ‘Een belangrijk onderdeel van Terah is een fair share voor de hele keten. Daarbij nemen de boeren het grootste risico. De extra kosten die zij maken, worden door ons vergoed. Hoe hoog deze duurzaamheidspremie wordt, hangt onder meer af van de prijzen van de meststoffen en de biobrandstoffen, maar uiteraard ook van de beoogde CO2-reductie.’
Naast duurzame tarwe heeft Dossche Mills nog meer in haar pijplijn. ‘Duurzame tarweketenbeheersing is onze primaire focus. Maar daarnaast kijken wij als bedrijf ook naar duurzame energie. We transporteren veel per schip en onderzoeken momenteel of we andere brandstoffen kunnen gebruiken. Ook lopen er projecten gerelateerd aan de eiwittransitie, waarbij we actief meedenken om meer plantaardige eiwitten aan te bieden.’
Ze merkt dat de industriële bakkerijsector er klaar voor is om verder te verduurzamen. ‘Enerzijds de zorgen de klimaatveranderingen voor een push. Anderzijds wordt het vanwege de CSRD en de Green Deal steeds belangrijker om naar je eigen impact te kijken. Als bedrijf kun je het bijna niet meer maken om niet bezig te zijn met duurzaamheid. Onze klanten zijn zich daar al van bewust. Hun klanten zullen er uiteindelijk ook voor gaan. Onder deze groep neemt de bewustwording eveneens toe.’
Kijk voor meer informatie over Terah op https://terahprogram.com/