Dutch Pastry Team zet Bakkersvak-podium meermaals op zijn kop
26 maart 2025
TERUGBLIK
Wat op het eerste gezicht een rustige opstart van Bakkersvak zou worden, bleek op zondag 9 maart een perfecte opmaat naar de spannende wedstrijddagen met de Dutch Pastry Award en Beste Bonbon van Nederland in het vooruitzicht.
Deze dag stond in het teken van kennis overdragen en wel via diverse inspirerende demo´s. De aftrap werd verzocht door Noa Vlemmix en ere-lid Tom van de Veen van Bontom. Zij gaven inzicht in hoe zij de oerhollandse stroopwafel in een geheel nieuw jasje hebben gestoken. Speciaal voor de toekomstige deelname aan de Coupe du Monde de la Patisserie hebben zij een chocolate bar ontwikkeld gebaseerd op een stroopwafel, die tijdens de campagne te verkrijgen is in een prachtig bewaarblik.
Na demo’s van Joeri Vandekerckhove en Robin Hoedjes was het tijd voor een officieel moment: de toetreding tot het Dutch Pastry Team (DPT) van de aspirantleden Noa Vlemmix, Rostriana Permatasari en Luuk Renckens. Het team was unaniem in de beslissing dat zij hebben laten zien volwaardig lid van het DPT te mogen zijn en daarop kregen zij dan ook de zwarte buis uitgereikt. Nadat Carlo Lennarts de door hemzelf en Chocolateworld ontwikkelde nieuwe bonbonmal mocht onthullen, weten de toekomstige deelnemers aan de Beste Bonbon dat zij aan de slag moeten met de mal met de naam ‘Forged.’
De dag werd afgesloten door demo’s van de kersverse teamleden Noa, Rostriana en Luuk en hierbij bewezen zij direct waarom ze de zwarte buis uitgereikt hebben gekregen. Prachtige en smaakvolle combinaties zorgden voor een heerlijke afsluiter.

Serena van Breukelen – Foto’s: DPT
Spanning al vroeg voelbaar
Op maandag was dan eindelijk het moment daar waar de vijf deelnemers aan de Dutch Pastry Awards (DPA) al tijden naar uit hadden gekeken en waar zij stuk voor stuk al maanden alles voor opzij hebben gezet. In alle vroegte namen zij de laatste hordes, waarbij een enkele kandidaat zelfs het laatste stuk lopend aflegde omdat de drempels voor de evenementenhal niet werden vertrouwd.
Op dat moment werd Bakkersvak het strijdtoneel en was er voor Serena van Breukelen, Lorentz de Meyer, Klaas van den Berg, Laura Comesana en Femke van der Muuren alleen nog opperste concentratie. Binnen het thema ‘Vintage’ kregen de kunstwerken steeds meer vorm en zo werden onder andere antieke bakbenodigdheden, filmtape, een wijnvat en een saxofoon zichtbaar, maar ook een zelfverzekerde dame die zo weggelopen zou kunnen zijn uit de roaring twenties.
Het niveau van de showstukken was zeer hoog en dat maakte het ontzettend lastig voor de jury, onder aanvoering van ere-lid van het DPT Jeroen Goossens en de enige Meilleur Ovrier de France binnen de patisserie in Nederland, Sebastien Trudelle.
Hierna was het de beurt aan de taarten, die werden beoordeeld op onder meer uiterlijk, snijbaarheid, opbouw en uiteraard ook smaak. Ook hier waren de kandidaten boven zichzelf uitgestegen en leverden ware kunststukjes af. Waarbij het na afloop van dit onderdeel normaal gesproken een zenuwslopend wachten is voor de kandidaten, zorgde de hierop volgende demo dat dit nu absoluut geen straf was.
Patisseriegrootheid Jeroen Goossens liet het publiek kennis maken met de kunst van verfijnde patisserie in het thema van de DPA, vintage. Het massaal toegestroomde publiek kon genieten van de techniek van Jeroen tijdens het maken van oblie-bladeren, opspuiten van twee soorten parfait met prachtige smaken als citrusbloesem, VOC-specerijen en een vleugje calvados. De gelukkige aanwezigen mochten daarna naar voren komen om deze kunstwerkjes te proeven.

Er gaat weer een team naar het Coup du Monde de la Patisserie.
Coup du Monde de la Patisserie
Het geduld van de kandidaten werd nog even op de proef gesteld, maar niet zomaar. Bakkersvak 2025 was uitgekozen als de plek voor de officiële teampresentatie van het Nederlandse team dat zich op gaat maken voor de Coupe du Monde de la Patisserie 2027 in Lyon.
Terwijl de spanning werd opgebouwd door presentatrice Roxana van der Meulen, werd er voor het publiek een film ingestart. In een oer-Hollands landschap kwamen Tom van de Veen, Peter Remmelzwaal en Bart de Gans aangefietst. Hierbij werd een duidelijke boodschap afgegeven: Vanaf nu zetten zij alles opzij om met z’n drieën deze droom werkelijkheid te maken.
Daarna verscheen Jeroen Goossens ten tonele en onder zijn aanmoedigingen kwamen Peter, Tom en Bart vanuit alle hoeken van de beurs aangefietst. Op het podium deden zij samen uit de doeken wat dit allemaal in gaat houden en waarom, na zo’n lange periode van afwezigheid, deze patissiers de uitdaging aan gaan. Met een heel Dutch Pastry Team, een marketing team en bestuur onder aanvoering van een bevlogen Tamara Hoogerwaard en een grote groep enthousiaste partners, maar hopelijk ook het Nederlandse publiek achter zich, gaan zij er vol voor om hoge ogen te gooien op dit prachtige podium.

Serena van Breukelen legt de laatste hand aan haar showstuk.
DPA-winnaar 2025
Het moment was daar en Serena, Lorentz, Klaas, Laura en Femke werden naar voren geroepen. Na mooie woorden van gast-jurylid Sebastien Trudelle, waarin hij aangaf dat ongeacht de uitslag deze patissiers enorm trots op zichzelf moesten zijn doordat zij daar stonden en om wat zij hebben neergezet, werd de uitslag bekendgemaakt.
De publieksprijs was voor Serena van Breukelen, en Rogier Snoeks van Dobla onthulde dat Lorentz de Meyer de winnaar was van de Dobla Design Award voor mooiste taartje. Klaas van den Berg ging er vandoor met de Jurgens Willems Award waarbij Tamara Hoogerwaard van Bakery Institute aangaf dat de potentie duidelijk zichtbaar was en dat Bakery Institute met een cursus graag in zijn ontwikkeling bijdraagt.
Nu was het de beurt aan de kersverse DPT-leden die vorig jaar nog op het erepodium stonden, om hun opvolgers bekend te maken. Femke van der Muuren behaalde ondanks tegenslag bij de opbouw een prachtige derde plaats en Lorentz de Meyer mocht plaats nemen op plek twee. Noa Vlemmix mocht de winnaar bekend maken, of in dit geval de winnares.
Met een indrukwekkend showstuk en een taartje waarbij vooral veel naar oma is geluisterd, wist Serena van Breukelen, productontwikkelaar bij Chocoladebezorgd, de jury te overtuigen. Zij werd uitgeroepen tot winnares van de Dutch Pastry Award 2025 en dus de beste patissier van Nederland voor 2025. Zij mag zich aspirant-lid van het DPT noemen en haar best gaan doen om in 2026 dat felbegeerde zwarte buisje te verkrijgen.

Nina van Galen maakte de Beste Bonbon van Nederland.
De Beste Bonbon
Traditiegetrouw organiseert het DPT ook de wedstrijd van de Beste Bonbon van Nederland. En dat deze wedstrijd eigenlijk synoniem staat voor een heerlijk feestje, kun je direct zien wanneer je de hoek omliep bij de zuilen waar de presentaties voor deze bonbon stonden opgesteld.
Naast prachtige showstukjes stonden de bonbons daar in allerlei kleuren te pronken, met als overeenkomst dat ze allemaal met de door Joeri Vandekerckhove ontwikkelde mal Tourage waren gemaakt. Ook bij deze wedstrijd spelen zowel presentatie als smaak een rol, maar kijkt men toch vooral uit naar het moment dat de bonbons op het podium worden aangesneden en worden geproefd.
Al sinds een aantal jaren is Peter Remmelzwaal met deze taak belast en samen met voorzitter van het DPT, Babs Bruil, nam hij het publiek mee langs alle bonbons waarbij hij zijn visie op uiterlijk, interieur en smaak deelde. Dat dit geen makkelijke taak is wist ook gast-jurylid Daan van der Lee te vertellen. De winnaar van de editie van vorig jaar gaf aan dat het proeven van zoveel bonbons toch wel een flinke klus is, maar bovenal een ontzettend leuke ervaring.

‘De Honinglepel’
Na een demo waarbij Nils Hendrikse en Carlo Midiri lieten zien hoe ijs en chocolade perfect samen gaan was het sluitstuk van Bakkersvak de uitslag van de Beste Bonbon van Nederland. De top 5 werd in willekeurige volgorde bekend gemaakt en naar voren geroepen en zo stonden Ginger Bretjens, Jamilla Klaassen, Rick Bol, Nina van Galen en Lucas Smits gespannen op het podium.
Daan mocht als winnaar van vorig jaar de uitslag bekend maken en na als een volwaardig quizmaster om tromgeroffel gevraagd te hebben, kon hij Nina van Galen van Bontom de trofee overhandigen. Met een bonbon genaamd ‘De Honinglepel’. Met een rijke laag honing, licht gekruid en iets frisser gemaakt door toevoeging van citroen-zeste, macadamia praline en met honing gekarameliseerde rice crispies, was dit de winnende bonbon.