Eko-bakkerij Bolhuis zoekt opvolger met passie en principes
13 februari 2025

Foto’s: Bakkerij Bolhuis
Je kan een begrip zijn in heel Friesland en zelfs daarbuiten. Je kan de énige volledig biologische ambachtelijke bakker van de provincie zijn. De zaak mag razend goed lopen en een fijne trouwe klantenkring hebben. Maar dat wil helaas nog niet zeggen dat je opvolging zo geregeld is.
Bakker Berend Bolhuis (63) en zijn vrouw Ytje (62) uit Jubbega weten daar alles van, net als Berends zus Jantsje (60) en haar man Hendrik (64). Ze kijken ernaar uit een punt te zetten achter hun levenswerk, om van een welverdiende oudere dag te gaan genieten. Maar ja, de zaak moet wel in goede handen overgaan, anders is het toch minder plezierig met pensioen gaan.
Aan de reputatie van eko-Bakkerij Bolhuis zal het niet liggen. Ruim vierhonderd prijzen sleepte de bakker de afgelopen decennia in de wacht met zijn ambachtelijke waren. Klanten zijn vol lof over de authentieke smaak van het brood, beschuit, het roggebrood en de koeken, die alle zonder onnodige toevoegingen worden gemaakt. Zelfs vanuit het buitenland krijgt Bolhuis bestellingen van mensen met bijvoorbeeld een melkallergie of suikerintolerantie.
Berend: ‘Onnodige ingrediënten zul je niet vinden in onze waren. Ik geloof heilig in het pure van het ambacht en van de natuur. Wij zijn 100 procent biologisch gecertificeerd. En wist je dat we ons desembrood maken met een moederdeeg dat al 28 jaar gebruikt wordt? Dat vind ik als gepassioneerd bakker prachtig.’
Pioniers
Toen Berend Bolhuis in 1996 besloot volledig ecologisch te gaan bakken, verklaarden heel wat mensen hem voor gek. In die tijd was dat allemaal nog helemaal niet zo gebruikelijk. De reden dat de bakker ertoe overging, was dat twee van zijn kinderen allergisch bleken voor suiker. ‘Zodoende had het mijn interesse te kijken of het zonder kon. Tegelijkertijd zocht een aantal biologische akkerbouwers een bestemming voor hun graan. Zij waren ook pioniers eigenlijk. Alles opgeteld besloot ik de stap te wagen naar biologisch-ecologisch.’
Berend Bolhuis is samen met zijn zus Jantsje van Dam de tweede generatie eigenaren van de zaak in Jubbega. Zij namen het bedrijf over van hun vader Wiebe Bolhuis, die de bakkerij in 1963 oprichtte. Berend zorgt sinds de opvolging samen met zijn vrouw Ytje voor de dagelijkse gang van zaken in de bakkerijwinkel in Jubbega.
‘Dat we zonder E-nummers en andere toevoegingen als brood- en meelverbeteraars werken, trekt een zeer trouw publiek’, merkt Ytje in de winkel. Dat beaamt Jantsje, die met haar man Hendrik de marktkraam bemant. ‘Het is een uitkomst voor mensen met bepaalde allergieën. Maar we hebben ook veel klanten die uit principe of voorkeur bij ons komen. Mensen die vegan eten bijvoorbeeld, want ons assortiment in grotendeels plantaardig. Daarnaast valt in de smaak dat we alles zelf bakken. We bakken niets af.’

Berend: ‘Dankzij onze goede naam en vaste klantenkring, kunnen wij met twee gezinnen en twee werknemers goed van dit bedrijf rondkomen.’ De kraam op de markten van Drachten, Dokkum, Leeuwaren en Vledder trekt wekelijks tussen de duizend en 1250 klanten. Zo’n 80 procent van de omzet komt uit deze verkoop. De rest loopt via de winkel en de website. De bakkerij kan bogen op keurige cijfers en heeft een rooskleurige toekomst.
Daarin willen de twee eigenaren en hun eega’s echter graag wat meer van hun vrijetijd kunnen genieten. Ze begonnen bijtijds met hun zoektocht naar opvolging. Even leek die er te zijn, maar een geplande overname van de zaak liep toch spaak.
Gelukkig is er nog tijd en de vier zestigers hoeven ook helemaal niet op stel en sprong volledig met pensioen. ‘Sterker nog’, benadrukt Berend Bolhuis, ‘we helpen een opvolger graag nog een tijdje op weg. We zoeken een gepassioneerde bakker die goed is ingevoerd in de grondbeginselen van het ambacht. We staan hem of haar de eerste jaren met plezier bij met kennis en advies en een praktische helpende hand.’
Zijn vrouw Ytje vult aan: ‘Je kan ook denken aan eigenaarschap door twee stellen, of door een soort collectief of leefgemeenschap. Zo lang er maar wordt gebakken met het hart en met liefde voor de ecologisch-biologische koers.’ Naast de goedlopende bakkerij, biedt een overname ook riante woonruimte.
Belangstelling of meer informatie? Mail of bel: 0516-461312 of info@eko-bakkerij-bolhuis.nl.
Kijk ook op www.bakkerbolhuis.nl