Food100 zoekt pioniers en impactmakers in de food-branche

15 mei 2025

Food100 is op zoek naar de doeners, denkers en doorzetters die, soms tegen de stroom in, blijven bouwen aan de betere voedselwereld van morgen. De Food100 van 2025 belicht net als voorgaande jaren weer de honderd meest invloedrijke pioniers en vernieuwers die onze voedselketen transformeren naar een gezonder en duurzamer voedselsysteem.

Iedereen kan zichzelf of een ander nomineren voor een plek in de Food100 van 2025. Welke voedselveranderaars verdienen volgens jou een vermelding op deze lijst? Ben je wellicht zelf actief binnen duurzame initiatieven in de sector en wil je daar graag de schijnwerper eens op richten? Iemand aanmelden of jezelf inschrijven kan tot en met 2 juni 2025.

Internationale geopolitieke spanningen zorgen voor een snelle herschikking van prioriteiten binnen Europa. Waar voorheen steeds meer middelen werden vrijgemaakt voor verduurzaming, schuiven de investeringen in veiligheid nu naar de voorgrond. In deze veranderende context is het duidelijker dan ooit: de transitie naar een eerlijker en duurzamer voedselsysteem zal vooral vorm krijgen door de gedrevenheid van individuen.

 

Podium voor voorlopers

De Food100-verkiezing is een initiatief van Food Inspiration, Slow Food Youth Network, AgriFood Capital en Food Hub. Met de Food100 bieden deze partijen een podium aan individuen die zich inzetten voor een betere toekomst voor ons voedsel. Een plek op de Food100 van 2025 geeft deze voorlopers waardering voor wie ze zijn, waar ze voor staan en vooral voor wat ze doen. De Food100 bestaat als elk jaar uit vijftig aanstormende talenten van onder de 35 jaar en vijftig gevestigde voedselveranderaars van boven de 35 jaar.

De honderd impactmakers van de Food100 in 2025 worden geselecteerd door een onafhankelijke jury. Dit jaar bestaat die uit acht foodprofessionals, waaronder TommyTomato-oprichter Bas Turk en boer Ivar van Dorst van Ekoto. Zij kiezen uit alle aanmeldingen de kandidaten die uitblinken in daadkracht, innovatie en een brede visie op duurzaamheid. Een ander belangrijk criterium is het vermogen om anderen mee te nemen in de voedseltransitie door actief kennis en netwerk in te zetten.

 

Netwerk vol kansen

Food100 zet de honderd talenten niet alleen in de schijnwerpers, maar biedt hen ook een waardevol netwerk waarmee de impact kan worden vergroot. Daarnaast krijgen ze de kans om benoemd te worden tot Foodheld van 2025. Er zijn inspirerende ontmoetingen met andere pioniers tijdens het Food100-event en een nominatie geeft erkenning voor het harde werk en de gemaakte impact.

 

Ga naar Food100.nl. Inschrijven kan nog tot en met 2 juni 2025.

 

Foto’s: Nina Slagmolen