Gevluchte Turkse bakker boekt succes met traditionele baklava

26 maart 2025

In de Almeerse bakkerij van Davut Cayan was het onlangs extra druk. De ramadan zorgt voor een enorme toename in de verkoop van zijn baklava. Samen met zijn gezin en werknemers draaide de bakker dagen van tien tot twaalf uur.

Davut Cayan ontdekte zijn liefde voor baklava op jonge leeftijd in Ankara, de hoofdstad van Turkije. Als veertienjarige jongen stond hij al in de keuken en raakte hij gefascineerd door alle geuren. Inmiddels is Davut 52 jaar en heeft hij 37 jaar ervaring in het maken van baklava.

 

Nieuwe start

In 2020 moest Davut vluchten uit Turkije en kwam hij terecht in een asielzoekerscentrum in Nederland. Inmiddels is hij samen met zijn gezin geworteld in Almere. Vorig jaar opende Davut daar zijn eigen bakkerij, waar hij zijn traditionele baklava maakt. Niet alleen mensen die aan de ramadan meededen kwamen gebak bij hem kopen, maar ook andere Nederlanders.

Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat er steeds meer namaak-baklava op de markt is. Davut’s medewerker, Muharren Us, legt uit hoe je echte baklava kunt onderscheiden van de imitatieversies. ‘Namaak-baklava is vaak te zoet of te vet en te groen van kleur, omdat er kleurstoffen worden gebruikt.’ Ook wordt er geen echte boter gebruikt, maar margarine. In plaats van pistachenoten worden er goedkope cashewnoten en amandel gebruikt.

Omroep Flevoland maakte een reportage over Davut Cayan en zijn bakkerij. Bekijk het item hier.

 

Bron: Omroep Flevoland

Foto’s: Omroep Flevoland