Iba 2025: innovatief, inspirerend, drukbezocht en alom enthousiast ontvangen

04 juni 2025

Met een indrukwekkende mix van diversiteit en innovatiekracht heeft iba zich opnieuw bewezen als internationaal centrum van de sector. Van 18 tot en met 22 mei presenteerden 985 exposanten uit 46 landen hun brede productassortiment, op een schaal en een niveau die alleen op ’s werelds toonaangevendste vakbeurs te vinden zijn.

Dit trok 49.115 bezoekers uit 149 landen naar Düsseldorf, om de nieuwste innovaties van over de hele wereld te ontdekken. Persoonlijke gesprekken, concrete business leads, live demonstraties, hands-on producttesten, spannende wedstrijden, avondevenementen en altijd de geur van versgebakken brood in de lucht: dat was iba 2025. Gedurende vijf dagen en op 100.000 vierkante meter bracht de vakbeurs de wereldwijde bakkerij-industrie samen.

 

Volledig spectrum

Iba toonde het volledige spectrum van de sector, van ambachtelijk bakken, digitalisering, automatiseringsoplossingen en productietechnologie tot energie-efficiënte ovens, koelsystemen, verpakkingen, voedingstrends en grondstoffen. Welke trends drijven de industrie? Welke oplossingen zijn nodig voor de uitdagingen van morgen? Bezoekers kwamen binnen met een groot aantal vragen en projecten in het achterhoofd. En de exposanten leverden. Ze boden tal van praktische oplossingen en inspireerden de bezoekers om de toekomst van hun bedrijf vorm te geven.

Roland Ermer, voorzitter van de Duitse Bakkersfederatie: ‘Iba 2025 was een bijeenkomst van de bakkerijsector die ik me nog lang zal herinneren. De afgelopen vijf dagen heb ik met veel enthousiasme ervaren hoe gepassioneerd het bakkersvak kan zijn, zowel nationaal als internationaal. De wedstrijden toonden uitmuntend vakmanschap, we voerden inspirerende gesprekken met collega-professionals en namen veel kennis en inspiratie mee naar huis. Eens te meer werd duidelijk: uitwisseling en dialoog zijn de drijvende krachten van onze bakkerij-industrie. Ik kijk nu al uit naar iba 2027 in München.’

 

Kwaliteit en diversiteit

Een ‘breed scala aan potentiële klanten van over de hele wereld’, ‘veel interessante gesprekken’, ‘nieuwe contacten’, een ‘zeer belangrijk evenement’ en een ‘levendige sfeer met gekwalificeerde leads’; Zo beschreven Iba-exposanten hun ervaring. Het saamhorigheidsgevoel, de teamspirit en de positieve sfeer in de hallen waren duidelijk merkbaar. Ook tussen de exposanten onderling werden tal van productieve zakelijke relaties gevormd.

‘Iba heeft op indrukwekkende wijze aangetoond dat het staat voor kwaliteit en internationale relevantie en dat het de juiste hoofdrolspelers van over de hele wereld op één plek samenbrengt’, aldus Dieter Dohr, CEO en president van GHM Gesellschaft für Handwerksmessen mbH. ‘De locatie Düsseldorf zorgde ook voor een nieuwe dynamiek. Het opende nieuwe doelgroepen uit aangrenzende regio’s en landen, zowel nationaal als internationaal.’

 

Ondersteunend programma

De locaties iba. FORUM en iba. STAGE, met zo’n vijftig presentaties en zeventig sprekers, dienden als hub voor kennisuitwisseling en trokken veel belangstelling. Experts uit de industrie toonden wat de sector vandaag de dag drijft: van de renaissance van zuurdesem, chocolade-alternatieven en enzymen als game changers in de bakkerij-industrie, tot de automatisering van traditionele productieprocessen en het gebruik van kunstmatige intelligentie in bakkerijen.

De wedstrijden van wereldklasse bleken grote bezoekersmagneten te zijn. Talrijke prijsuitreikingen en kampioenschappen (de iba UIBC Cup of Bakers, de iba UIBC Cup of Confectioners, het World Championship of Bread Sommeliers en het Duitse Master Baker Championship) hielden het publiek gedurende het hele evenement geboeid. In de showbakkerijen was vakmanschap van topniveau volledig te zien, terwijl de deelnemers live voor het publiek streden en bakten. Het Duitse kampioenschap van meesterbakkers werd gewonnen door Sebastian Brücklmaier en Yannik Dittmar.

Drie wereldkampioenschapstitels brachten goud mee naar huis: De iba UIBC Cup of Bakers werd gewonnen door het team uit Frankrijk, vertegenwoordigd door Corentin Molina en Yannis Thouy met hun verbluffende meesterwerk. Op de iba UIBC Cup of Confectioners, claimden In Seok Kim en Kyung Joo Jang uit Korea de gouden medaille. En Michael Kress uit Duitsland werd gekroond tot de allereerste wereldkampioen broodsommeliers.

 

Ervaren en uitwisselen

De focusthema’s ambachtelijke bakkerij, digitalisering en foodtrends werden op iba tot leven gebracht op het FOOD TRENDS GEBIED, iba. DIGITALISERING GEBIED, iba. CONFECTIONERY TEC AREA en het iba. OPSTARTGEBIED. Vooral de FOOD TRENDS AREA was een hit bij bezoekers.

Ook de prijsuitreiking voor de start-ups trok veel bekijks. De prijs ging naar Fonte Ingredientes, een Brits-Braziliaans bedrijf dat bekend staat om zijn innovatieve aanpak om voedsel langer vers te houden door het gebruik van vloeibare schimmelremmers. Susann Seidemann was opgetogen: ‘Elk deelnemend bedrijf bracht creatieve en waardevolle producten naar voren, die helpen de toekomst van onze industrie vorm te geven. We zullen jonge oprichters de komende jaren blijven ondersteunen. Ik kijk ernaar uit om de wereldwijde bakkerij-industrie weer samen te zien komen op iba 2027.’

 

De volgende iba vindt plaats van 24 tot 28 oktober 2027 in München en keert daarna terug naar zijn driejarige cyclus.

 

Foto’s: GHM