IntelligentFood maakt reststromen rendabel
13 maart 2025

Kok Pierre Wind en Junion Hanenberg geven het startsein voor de Cook Off.
In Nederland wordt een kwart van al ons eten verspild. Zo zijn er dagelijks zo’n 400.000 broden per dag over die naar diervoederbedrijven gaan of worden weggegooid. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven om (brood)verspilling tegen te gaan.
IntelligentFood ontwikkelt producten op basis van reststromen met een creatieve en innovatieve receptuur. Dat doet de organisatie voor voedingsmiddelenbedrijven en geheel op maat óf geselecteerd uit het aanbod van reeds ontwikkelde producten. Het kan in ‘klein en exclusief’ of in grootschalige volumes, zowel voor eigen productlijnen als voor nieuw te ontwikkelen merken. IntelligentFood ontwikkelt de producten onder andere voor gespecialiseerde ketens, retail, supermarkten en groothandels.
IntelligentFood gebruikt reststromen van half-fabrikaten of snijresten die overblijven bij de productie van voedsel, en die zonder tussenkomst voor de fijnproever verloren zouden gaan. ‘Dom om dat te laten gebeuren, slim om op een duurzame manier van reststromen een volwaardig nieuw product te maken’, zo stelt Junion Hanenberg, oprichter van IntelligentFood vast.
Wil jij dit initiatief ondersteunen? Dat kan met een investering van geld waarop een rendement te behalen valt, maar ook met je restromen investeren is een optie. IntelligentFood Coöperatie UA helpt je dan je restromen te verwaarden. Maar ook als je (eerst) meer wilt weten over nuttige verwerking van restromen, kun je bij IntelligentFood terecht. Er zijn regelmatig workshops en andere activiteiten bij te wonen.

Oprichter Junion Hanenberg is co-auteur van een boek over Circulair Ondernemen.
Workshop
Zo is er op woensdag 9 april de workshop: ‘Hoe verdien je geld met voedselafval?’ Voedselafval is geen probleem, maar een kans, vindt IntelligentFood. Tijdens deze workshop laat Junion Hanenberg, oprichter van IntelligentFood en docent aan Hogeschool Rotterdam, je zien hoe je met reststromen geld kunt verdienen.
De workshop kost normaliter €75, maar met de code MKBLINK betalen Metropoolregio Rotterdam-Den Haag en de Gemeente Rotterdam mee aan jouw deelname. Meld hier aan.

Kok Pierre Wind inspireerde en begeleidde de deelnemende studenten tijdens de Cook Off
Cook Off
Op vrijdag 11 april ben je welkom bij de Cook Off ‘Smakelijk strijden tegen voedselverspilling’.
Een van de leukste en lekkerste projecten van IntelligentFood is ‘Let’s Change the Face of Food Waste.’ Tijdens deze jaarlijkse wedstrijd nemen de studenten van de opleiding Zelfstandig Werkende kok, van zowel het Albeda als Zadkine College deel.
Ze strijden met elkaar én tegen voedselverspilling. De opdracht is om innovatieve gerechten te ontwikkelen met reststromen van onze partners. Kijk, ruik en proef de culinaire creaties van de toekomstige koks. Er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus wees er snel bij. Een toegangsbewijs reserveer je op www.eventbrite.com/e/cook-off-2025-tickets-1058002135869?aff=ebdssbdestsearch&keep_tld=1
Bake Off
Voor bakkers is de Bake Off ‘Creatief bakken met reststromen’ bij uitstek interessant. Studenten van de opleiding Brood & Banket van Albeda en Zadkine nemen het tegen elkaar op in deze spannende bakwedstrijd. Na inspirerende bedrijfsbezoeken en masterclasses hebben ze unieke baksels ontwikkeld op basis van reststromen.
Kom kijken, ruiken en vooral proeven hoe lekker duurzaam bakken kan zijn. Reserveer je entreebewijs hier.
Heeft je onderneming reststromen en wil je deze verwaarden? Wil je financieel investeren? Of meer weten over het boek ‘Zo Onderneem je Circulair in Food’, mede-geschreven door IntelligentFood-oprichter Junion Hanenberg? Neem dan contact op via info@IntelligentFood.nl of 010 – 200 20 90
Kijk ook op intelligentfood.nl