Keuzevak brood & banket bij Bakery Innovation Academy

31 januari 2024

Het Geuzencollege en Albeda Horecacollege hebben de handen ineen geslagen voor een mooie samenwerking. Na de succesvolle pilot van vorig jaar, komen vanaf schooljaar 2023-2024 derdejaars vmbo-leerlingen van de opleiding Horeca & Commercie, wekelijks naar de BIA om het keuzevak ‘brood & banket’ te volgen.

Het doel van de samenwerking is naast het ervaren en bewust kiezen voor een opleiding, ook een ‘zachte’ landing in het mbo, waarbij meer zelfstandigheid wordt verwacht en geleerd wordt om te gaan met autonomie.

 

Modulair onderwijs

De opzet van het keuzevak is gebaseerd op het modulaire onderwijs zoals dat bij de bakkers in de BIA wordt gegeven. Voor de uitvoering van de opdrachten staan leeruitkomsten centraal. Net zoals bij mbo-studenten, werken de vmbo’ers met hetzelfde format voor inleveren van opdrachten, waarbij de leerlingen een keuze hebben tussen een Word-verslag, een PowerPoint of een vlog.

Met het ontwikkelen van dit keuzevak hopen de innovators Pieter van Reenen en Karlijn van der Reestde problematiek rondom voortijdig schoolverlaten (VSV) en switchgedrag gedeeltelijk te kunnen oplossen.

Klein project

Pieter van Reenen: ‘Na een praktisch vooronderzoek, het formuleren van doelstellingen en uitspreken van verwachtingen over en weer, zijn we aan de slag gegaan met de uitrol van het keuzevak. Door een project klein te houden en regelmatig met elkaar te evalueren, is het mogelijk om bij te sturen, hobbels uit de weg te gaan en knelpunten op te lossen.’

Zowel voor studenten als docenten blijft het een leerproces. ‘Het Geuzencollege heeft inmiddels laten weten het keuzevak brood & banket ook de laatste twee periodes bij de Bakery Innovation Academy te willen volgen. En weet je wat helemaal leuk is? Een student vanuit de pilot, heeft gekozen voor de bbl-opleiding van de bakkers. Hij werkt nu bij een van de beste bakkers in Nederland namelijk Peter Bienefelt, Meester Boulanger in Rhoon. Daar zijn we natuurlijk hartstikke trots op.’