Lancering ‘Het complete E‐nummer handboek, Van E‐tot Z’
27 augustus 2025

Het eerste exemplaar is uitgereikt aan Hans van Noort, voormalig docent en icoon in de bakkerijsector, die Fennema veertig jaar geleden inspireerde tot zijn vakkeuze. Over de aanleiding vertelt Fennema: ‘Vanuit de ambachtelijke bakkerij maakte ik de overstap naar de voedingsindustrie. Van een proefbakker ontving ik een boek over E‐nummers. Zorg dat je deze informatie uit je hoofd kent, zei hij. Die zin ben ik nooit vergeten.’
Dat boekwerk is echter nooit geüpdatet. ‘Inmiddels is de informatie over E‐nummers versnipperd, verouderd en onvolledig. Met dit handboek breng ik daar verandering in.’
Praktisch en gebruiksvriendelijk
‘Het complete E‐nummer handboek ‐ Van E‐ tot Z’ bevat alle door EFSA goedgekeurde en recent afgekeurde E‐nummers, inclusief omschrijvingen, toepassingen, wettelijke status, herkomstinformatie en een gezondheidsbeoordeling. De opbouw is praktisch en gebruiksvriendelijk. Het boek bevat vier annexen waarin E‐nummers op verschillende manieren zijn geordend: numeriek, alfabetisch, per functie (zoals kleurstof, conserveermiddel, emulgator), en per leverancier.
Daardoor is het handboek bruikbaar voor iedereen in de keten, van productontwikkelaar en kwaliteitsmanager tot etiketverantwoordelijke en inkoper. De gids helpt professionals bij uiteenlopende vragen uit de praktijk, zoals: Welk alternatief is beschikbaar bij een grondstoftekort? Is een bepaalde hulpstof toegestaan in combinatie met andere ingrediënten? Welke informatie hoort op het etiket?

Met zijn handboek wil Fennema ook bijdragen aan een feitelijke discussie over E‐nummers. ‘Er is veel verwarring en weerstand, maar vaak ontbreekt de basiskennis. Bewust ben ik weggebleven van spookverhalen en meningen. Ik geef alleen feitelijke informatie, zodat gebruikers zelf kunnen oordelen. Helderheid en transparantie staan voorop.’
Het boek kan ook waardevol zijn voor kritische consumenten en winkelpersoneel dat vragen krijgt over ingrediënten. ‘Als je weet wat er in een product zit, kun je de klant beter helpen.’
E‐book en paperback
‘Het complete E‐nummer handboek ‐ Van E‐ tot Z’ is begin juli verschenen en is te bestellen via www.vanetotz.com, zowel als gedrukt exemplaar als in e‐bookvorm. Vertalingen in het Engels en Duits zijn in voorbereiding.
Bron: Bakery Sweets Center