Limburgse vlaai Europees erkend en beschermd

23 januari 2024

Europa heeft Limburgse vlaai als streekproduct erkend. De lobby hiertoe is een lange zit geweest, zowel vanuit Nederlands als Belgisch Limburg, maar nu is het dan eindelijk zover.

De vlaai heeft vanaf nu een zogenoemd BGA-label gekregen, een Beschermde Geografische Aanduiding. Alleen als de vlaai echt in Nederlands of Belgisch Limburg is gebakken, mag hij zo heten. In het bijzijn van bakkers en ministers uit de beide landen is het label op 22 januari officieel toegekend in Brussel.

Om Limburgse vlaai te mogen heten, moet het gaan om een verse, goudbruin gebakken, ronde taart met een diameter van 10 tot 30 centimeter. De bodem moet van gistdeeg zijn

en maximaal een centimeter dik zijn. Verder moet een punt uit de hand gegeten kunnen worden en is de vulling van rijstpap, crème, verse kaas, fruit, griesmeelpap, suiker en/of eieren. Invriezen na het bakken is uit den boze en er mag ook geen slagroom op of in de vlaai zitten.

Andere voorbeelden van beschermde producten uit Nederland zijn Goudse kaas en de Westlandse druif. Deze producten hebben ook een BGA-logo met de BGA.

Omroep L1 maakte een item over de erkenning. Bekijk het hier.