Nieuwe generatie medewerkers: hoe hou je ze bij de zaak?
23 april 2025

Bakbekwaam interviewde Willem, Noa, Jelle, Esmee, Petru en Dawid: jonge medewerkers van zowel industriële als ambachtelijke bakkerijen. Zij vertellen wat ze belangrijk en mooi vinden in hun werk, en zo hoor je als werkgever precies hoe je jonge medewerkers werft, boeit en behoudt.
Experimenteren
Uit de gesprekken kwam naar voren dat jonge medewerkers graag hun eigen creativiteit in hun werk leggen. Ze vinden het mooi om te kunnen experimenteren met smaken en het uiterlijk van een product. Ook vinden ze het leuk om deel te nemen aan wedstrijden, zowel voor de waardering als om te kunnen groeien in hun vak.
‘Hoe vaker dat je het doet, hoe beter je erin wordt. Dat is het leuke aan het vak’, zegt bijvoorbeeld Willem van der Ven daarover. Hij geeft ook aan dat de theorie heel belangrijk is om echt goed te worden. Jelle Lichtenberg, die werkt bij de industriële bakkerij Wiltink geeft aan: ‘We werken in ploegendienst echt als team om al het mooie brood van die dag te maken.’ Uit de interviews bleek ook dat veilig en gezond werken belangrijk is voor de nieuwe generatie. Daarom besteedt Bakbekwaam daaraan de komende tijd ook veel aandacht.
Wat vind jij?
Ben je zelf een jonge bakkerijmedewerker, of volg je een opleiding om in de bakkerij aan de slag te gaan? Dan hoort Bakbekwaam graag van je wat jij mooi vindt aan je werk of (toekomstige) vak. Laat het ons weten door te mailen naar de Bakbekwaam-redactie, en wie weet gebruiken we jouw reactie op onze sociale media.
Bekijk de video’s op https://bakbekwaam.nl/nieuwe-generatie