Nieuwjaarsevent: Smaak moet je durven en doen

31 januari 2024

Op maandag 22 januari proostte de bakkerijbranche gezamenlijk op het nieuwe jaar. Tijdens het Nieuwjaarsevent, dit keer samen georganiseerd door Bakery Nexus en het Genootschap voor de Bakkerij, stond het thema ‘Smaak’ centraal.

Het Genootschap en Bakery Nexus zijn twee actieve netwerkclubs binnen de bakkerijbranche met eigen identiteit. Ruim tachtig gasten genoten van een heerlijk viergangen walking dinner bij Restaurant De Echoput in Hoog Soeren. Smaakprofessor van Nederland Peter Klosse, gastheer tijdens de avond, nam de gasten mee op een smaakvolle reis met het thema Smaak.

 

Meetmethode

Onder het genot van een drankje en tijdens het gezellig netwerken, vertelde Klosse hoe wij als branche meer uit het begrip smaak kunnen halen. Hij benadrukte dat smaak een objectief begrip is, terwijl proeven juist subjectief is, variërend van persoon tot persoon. Om smaak te beschrijven heeft Klosse een eigen meetmethode ontwikkeld, namelijk met de termen ‘strak’, ‘filmend’ en ‘droog’. Alles blijkt van invloed te zijn op onze smaakervaring, van tijdstip van proeven tot het gebruik van woorden.

In de bakkerijbranche worden onze producten veelal beschreven met woorden zoals ‘duurzaam’, ‘gezond’ of ‘volkoren’ en daar heeft de gemiddelde consument ieder zijn of haar eigen associatie mee. Vaak ook een minder smaakvolle associatie.

 

Eeteigenschappen

Een waardevolle les dus om zorgvuldig te kiezen hoe we onze creaties beschrijven, wetende dat woorden de smaakbeleving kunnen beïnvloeden, zelfs nog voordat de eerste hap genomen is. Gebruik bijvoorbeeld positieve eeteigenschappen zoals ‘lekker’ of het feit dat zout een mineraal is en het brood dus vol zit met goede mineralen.

Naast het samenkomen met branchegenoten en delen van ervaringen, had de avond in Hoog Soeren ook een verbindende factor. Door de gedeelde passie voor de branche, het gezamenlijk inspiratie opdoen en de verbinding met elkaar aan te gaan.