Ontdek de waarde van voedsel tijdens de Week Zonder Afval
15 mei 2025

Voedselafval verminderen is één van de meest impactvolle manieren om afval in zijn totaal te verkleinen. Tijdens de Week Zonder Afval organiseren partners door heel Nederland talloze activiteiten rondom voedsel, hergebruik en preventie van verspilling. Die zijn niet alleen bedoeld voor consumenten. Ook ondernemers in de voedselbranche kunnen actief deelnemen.
In de bakkerijbranche gebeurt al veel tegen verspilling. Denk bijvoorbeeld aan hergebruik van restbrood of brood van gisteren dat met korting in de verkoop blijft. Toch valt er ook hier nog genoeg te leren of juist te tonen aan vakgenoten uit andere sectoren. De Week Zonder Afval is een jaarlijks event.
Een greep uit het programma van dit jaar:
No-waste diners
Geniet van heerlijke maaltijden bereid met ingrediënten die normaal gesproken zouden worden weggegooid. Getalenteerde chefs laten zien dat ‘afval’ de basis kan zijn voor culinaire hoogstandjes.
Wildplukwandelingen
Ontdek eetbare planten in jouw omgeving tijdens begeleide wandelingen. Leer welke kruiden, bessen en bladeren veilig geplukt kunnen worden en hoe je ze kunt verwerken in lekkere producten of gerechten.
Win een wormenhotel
Doe mee aan de actie en maak kans op een wormenhotel voor thuis, de ideale manier om je groenteafval om te zetten in rijke compost voor je planten.
Rondleiding door voedselbos
Bezoek een lokaal voedselbos en ontdek hoe een duurzaam voedselproductiesysteem werkt dat de natuur nabootst.
Maak je eigen herbruikbare lunchwrap
Tijdens deze workshop leer je hoe je een wasbare, milieuvriendelijke lunchwrap maakt en nooit meer plastic boterhamzakjes nodig hebt.
Door deel te nemen aan deze activiteiten ontdek je niet alleen hoe je voedselverspilling kunt tegengaan, maar draag je ook direct bij aan een duurzamere wereld. Op de website van Zero Waste Nederland vind je het volledige programma van de resterende dagen met alle locaties en tijden.
Kijk op https://weekzonderafval.nl