Rudolph van Veen bij eerste cursus Vegan Patisserie bij het ROC van Amsterdam
04 juni 2025
- Bedrijfsinformatie -
Afgelopen januari lanceerde het ROC van Amsterdam / MBO College Centrum de eerste cursus Vegan Patisserie voor professionals. Niemand minder dan Meesterpatissier Rudolph van Veen was erbij en werd blij verrast: ‘Het niveau was erg hoog en de lessen erg leuk en leerzaam. In vijf avonden leer je echt zowel de theorie als de praktijk.’ In december 2025 is er weer een gelegenheid om de cursus te volgen.
In januari 2024 lanceerde de Bakkersschool van het ROCvA een nieuwe (mbo-)opleiding Vegan Patisserie. De eerste vegan patisserieopleiding van Nederland. Rudolph van Veen: ‘Een ontzettend goed initiatief van het ROCvA om dit te starten. Er is echt behoefte aan in de markt. De toekomst is nog niet gebakken, die verandert voortdurend en de jonge generatie zal de toekomst gaan vormgeven.’ De cursus Vegan Patisserie biedt de kunst van het bakken van banket zonder het gebruik van dierlijke grondstoffen zoals zuivel, eieren en honing. Het stelt deelnemers in staat om klassieke banketproducten te bereiden met behulp van alternatieve ingrediënten, die zowel zeer smakelijk als ethisch verantwoord zijn.
Docent /patissier Stef van Zoomeren: ‘We hebben echt de tijd genomen om zeer goede vegan patisserie-alternatieven te vinden, veel verschillende combinaties uitgeprobeerd en zo allerlei mooie patisserieproducten ontwikkeld zoals ijs, macarons, bonbons, mousses en biscuits. Dit alles is wetenschappelijk onderzocht en benaderd. Vegan patisserie is echt lekker geworden.’
De cursus benadrukt niet alleen het belang van veganistisch banket als een milieuvriendelijke en diervriendelijke keuze, maar moedigt ook creativiteit aan bij het maken van heerlijke banketproducten zonder compromissen op smaak en kwaliteit.
Docent /patissier Dennis de Jong: ‘We hebben dit ontwikkeld omdat het bedrijfsleven er echt naar vraagt en ook de nieuwe generatie studenten vraagt er om. Zij zijn zich bewust van de noodzaak van duurzaamheid. Voor zowel veganisten als niet-veganisten die willen trakteren en genieten. Om aan de toenemende vraag te voldoen zijn deze opleiding en nieuwe cursus het antwoord.’

Interesse in de cursus Vegan Koken? Cursus Koken (100% Vegan Basisvaardigheden), zie www.rocva.nl/Voor-volwassenen/Sectoren/Horeca,-Bakkerij-Facilitair/Cursus-koken-100-procent-Vegan-Basisvaardigheden
Wat leer je tijdens de vijfweekse cursus?
Tijdens de vijfweekse cursus, die in vijf avonden wordt gegeven, leren de deelnemers de basistechnieken van het veganistisch bakken. Dankzij scholing, diepgaand onderzoek en ontwikkelingswerk van onze docenten zijn authentieke en smakelijke banketproducten gecreëerd zonder het gebruik van dierlijke producten. De cursus is toegankelijk voor zowel beginners als ervaren bakkers en biedt waardevolle kennis en vaardigheden om te genieten van banket op een verantwoorde manier.
Introductie tot Vegan Patisserie:
o Definitie van Vegan Patisserie.
o Ethiek en milieubewuste aspecten van Vegan Patisserie.
Alternatieve Ingrediënten:
o Verkenning van vervangende ingrediënten voor zuivelproducten (zoals plantaardige melk, boter en room).
o Vervanging van eieren in degen door plantaardige opties zoals, fruitpuree, lijnzaad, chiazaad of appelmoes.
o Vervanging van eieren in luchtige bereidingen zoals cake, kapsel en biscuit.
o Zoetstoffen.
Basisbaktechnieken:
o Diverse bereiding zonder dierlijke producten.
o Tips voor het binden en rijsmiddelen zonder eieren.
Recepten en Demonstraties:
o Klassieke banketproducten worden vegan gemaakt, zoals bonbons, taarten, koekjes,
brownies en meer.
o Demonstraties van de bereidingswijzen, inclusief recepten en handige tips en trucs.
Proeverij en Evaluatie na iedere les:
o Deelnemers kunnen de bereide veganistische banketproducten proeven en beoordelen op smaak, textuur en presentatie.
o Mogelijkheid om feedback te geven en vragen te stellen.
o Deelnemers mogen gemaakte spullen meenemen naar huis.
