Strijd om Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje barst weer los
14 februari 2024

De professionals zullen in de middag strijden. De thuisbakkers, mbo-studenten en vmbo-leerlingen doen dat in de ochtend. Zij zullen hun worstenbroodjes eerst nog inleveren op dinsdag 27 februari, waarna ze gekeurd gaan worden door een consumentenjury en vakjury, die bestaat uit twaalf personen.
Finaliste Eline Nagelkerke was in 2023 al de jongste winnaar ooit van de wisselbeker voor Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje.
Geschiedenis
De geschiedenis van het worstenbroodje is gekoppeld aan het karig bestaan van de kleine boeren op de zandgrond in Noord-Brabant. Voor de Tweede Wereldoorlog hadden de boeren nog niet de beschikking over een diepvries om vlees in te bewaren. Op allerlei manieren werd het vlees geconserveerd. Gehakt bleef langer houdbaar als het in een broodje werd gebakken. Een eeuw geleden deden veel boeren dat nog thuis. Later werd het gehakt naar de bakker gebracht en had iedere bakker zijn eigen worstenbroodje.
De broodjes zijn niet meer alleen te koop bij de bakker. Er is de afgelopen jaren een samenwerking ontstaan tussen de bakkers en slagers. Voor sommige bakkers is het een
exportproduct. Het worstenbroodje heeft inmiddels heel wat varianten en er zijn recepten voor gluten- en lactosevrije broodjes. Ook vegetarische worstenbroodjes stijgen in populariteit.
Roy Donders
De stylist Roy Donders heeft de Tilburgse bakker Ruud Smolders heel erg blij gemaakt door publiek te maken dat hij helemaal weg is van diens worstenbroodje. Het is een worstenbroodje met een
plakje katenspek, de zogenaamde ‘Roykes’.
De inschatting is dat er in Noord-Brabant per jaar ongeveer 25 miljoen worstenbroodjes worden gegeten. In 2016 is de Cultuur van het Brabants Worstenbroodje geplaatst op de Nationale Inventaris
Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Het is een vorm van erkenning en
bedoeld ter ondersteuning om de cultuur van het Brabants Worstenbroodje door te
geven naar de volgende generaties.
Jaarlijkse verkiezing
De jaarlijkse verkiezing van Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje is een wedstrijd voor de professionele bakker en slager, de thuisbakker en leerlingen van vmbo en mbo. Alle worstenbroodjes worden zorgvuldig beoordeeld op uiterlijk aanzien van de bovenzijde, uiterlijk aanzien onderzijde, gehaktvulling, brood, consistentie en beet en de algehele smaak. De beoordelingscommissie bestaat uit een bakker, slager en kok.
Ook de consumentenjury heeft een grote stem in het kapittel. Voor de professionele bakker of slager heeft het winnen van de wedstrijd grote gevolgen. Zijn bakkerij of slagerij kan meteen na het bekend worden van de uitslag rekenen op een toeloop van klanten. De prijsuitreiking is ook bij Curio en wel op woensdag 17 april om 19.00 uur.
Meer weten? Zie www.hetlekkerstebrabantseworstenbroodje.nl
De finalisten 2024 (categorie Professioneel)
- Bakkerij Verba uit Woudrichem
- Bart de Bresser uit Baarle-Nassau
- Ben van Haren uit Waalwijk
- Eline Nagelkerke uit Oudenbosch
- Giel Vermeulen uit Heusden
- Jan Nagelkerke uit Oudenbosch
- Jeroen en Barry van der Steen uit Made
- Jeroen van Dongen uit Wagenberg
- Jürgen van Dongen uit Terheijden
- Theo Pastoor uit Tilburg