Subsidie voor duurzame en inclusieve inzetbaarheid

23 april 2025

Het projectplan ‘Inclusief werken in de Food 2024–2026’ van de Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL) is gehonoreerd door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Via deze regeling kunnen werkgevers ondersteuning krijgen om medewerkers met maximaal een mbo-4 diploma duurzaam inzetbaar te houden of (terug) te begeleiden naar passend werk.

SOL is al meer dan 35 jaar het opleidings- en ontwikkelingsfonds in de levensmiddelenindustrie en wordt bestuurd door werkgevers- en werknemersorganisaties. SOL neemt een belangrijke rol in het stimuleren van de ontwikkeling van alle mensen die in de industrie werken. Het doel is om zowel mensen als bedrijven in de levensmiddelenindustrie toekomstbestendig te maken.

Dat doet de stichting door landelijk verbindingen aan te gaan met overheden, onderwijs en bedrijven. De kennis die SOL daarmee opdoet, brengt zij samen in de branches en regionale samenwerkingen. Ze verbetert en versterkt samenwerkingen in de regio en in de branche om impact te maken op de werkvloer.

 

Instroom en doorstroom

Met programma’s, subsidiedienstverlening en communicatie stimuleert SOL instroom, doorstroom en medewerkersbehoud. Binnen de levensmiddelenindustrie bevindt 78 procent van de werkenden zich in een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Zij hebben moeite om te voldoen aan de veranderende eisen van hun functie.

Dat belemmert hun professionele groei en duurzame inzetbaarheid. Concreet gaat het om een doelgroep van medewerkers die beperkte taalvaardigheden bezitten of beperkte beroepsvaardigheden. Hieronder vallen medewerkers met een migratieachtergrond of medewerkers die weinig opleiding hebben genoten.

Om hierin structureel verschil te maken, heeft SOL begin 2024 een subsidieaanvraag ingediend binnen het kader van het Europees Sociaal Fonds Plus (ESF+). In juni werd het projectplan ‘Inclusief werken in de Food 2024–2026’ gehonoreerd door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het doel van het project is het versterken van de arbeidsmarktpositie van werkenden met een kwetsbare uitgangspositie. Dit gebeurt door te investeren in scholing, begeleiding en maatwerktrajecten binnen bedrijven.

 

Hiervoor wordt het volgende aangeboden:

  • 110 deelnemers ontvangen een intakegesprek en begeleiding.
  • 200 deelnemers krijgen een opleiding basisvaardigheden, zoals een Nederlandse taalcursus.
  • 750 deelnemers krijgen een beroepsopleiding aangeboden, waaronder verschillende mbo-opleidingen en opleidingen die leiden tot een mbo-certificaat.

 

SOL werkt samen met verschillende opleiders om dit project tot een succesvol einde te brengen. Voor de opleidingen basisvaardigheden zijn dat BTR Trainingen, Taalschool Veluwe en GBT Opleidingen. Voor de opleidingen beroepsvaardigheden zijn dat Aeres, Opleidingscentrum GO, CBT, GBT Opleidingen, LSBL, ROVC en Zone.college.

Deze opleiders bieden verschillende opleidingen aan die relevant kunnen zijn voor personeel van jouw bedrijf. Via de ESF+ regeling wordt een significant deel van de kosten vergoed. Ook jouw bakkerij komt daarvoor in aanmerking.

Neem voor meer informatie contact op Sjoerd Zijlstra, via sjoerd@sol-online.nl of kijk op www.sol-online.nl/nieuws/esfp-subsidie.

 

Bron: Bakery Sweets Center en SOL