T IJshofje uit Meijel maakt het lekkerste ijs van Nederland
12 maart 2024
Prijsuitreikingen IJs-vak – Foto Raphael Drent
Het lekkerste ijs wordt gemaakt door Myrne Meulendijks van T IJshofje uit Meijel en de mooiste
ijscoupe komt van Gijs Kennis van De Smaak! Chocolade & IJs uit Eersel. Dat werd bekendgemaakt tijdens de IJsVak-Wedstrijden in Gorinchem op 11 maart.
Jaarlijks neemt de top van ijsbereidend Nederland het tegen elkaar op tijdens de IJsVak-Wedstrijden.
Er zijn daarbij twee titels in de wacht te slepen; De Gouden IJsspatel en De Gouden IJscreatie.
Wie het lekkerste ijs maakt, gaat naar huis met De Gouden IJsspatel. Dit jaar streden maar liefst 30
ijsbereiders met hun lekkerste demi-peren-ijs om deze titel. Na een voorronde en een halve finale,
moesten de 10 beste ijsbereiders het nog een keer live op het wedstrijdpodium tegen elkaar
opnemen.
Bij de strijd om De Gouden IJscreatie werden 9 deelnemers uitgedaagd om binnen 6
minuten vier identieke ijscoupes te maken. Dit gebeurde ook live op het wedstrijdpodium, onder het
toeziend oog van de vakjury, een kinderjury en een zaal vol publiek.
Naast winnaars zijn beide ijsbereiders ook nog eens genomineerd voor de titel IJssalon van het Jaar.
Net als hun collega-ijsbereiders die de tweede en derde plek in de wacht wisten te slepen. Omdat
Mark van Gaal van IJs en Spijs uit Haps in beide categorieën een prijs mee naar huis wist te nemen, is
ook Luciano uit Wassenaar, die de vierde plek om de Gouden IJsspatel behaalde, beloond met een
nominatie
Prijsuitreikingen IJs-vak – Foto Raphael Drent
In willekeurige volgorde zijn dit de genomineerde ijssalons voor de titel van IJssalon van het Jaar
2024:
• T IJshofje uit Meijel
• IJs en Spijs uit Haps
• Ciolato di’ Cello uit Voorhout
• De Smaak! Chocolade & IJs uit Eersel
• IJssalon Pisa uit Zevenaar
• Luciano uit Wassenaar
In de komende maanden zullen alle genomineerde ijssalons worden bezocht door een mystery guest
en worden onderworpen aan een grondige hygiënecheck. Wanneer? Dat is natuurlijk onbekend. De
winnaar van de titel IJssalon van het Jaar 2024 wordt begin juni bekendgemaakt.
Prijsuitreikingen IJs-vak – Foto Raphael Drent
Demi-ijs
Een demi-ijs is een sorbet- of sherbettijs met een deel zuivel. Het is ijs waarbij 1/3 tot de helft van de sorbetijsmix vervangen wordt door een roomijsmix, dus eigenlijk een combinatie van sorbet- en roomijs. Het meest lastige aan het bereiden van dit soort ijs is dat de romige smaak niet de overhand neemt en het fruit daarbij het onderspit delft.