Waardering voor vakmanschap tijdens Open Huis in Food Innovation Academy

14 februari 2024

Waardering voor het vakmanschap en toenemende interesse in de banen die de foodsector heeft de bieden. Dat is het resultaat van het Open Huis in het gebouw van de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen, eind januari. Er kwamen zo’n tweehonderd bezoekers op af.

In de FIA lopen opleiden voor een beroep in de foodbranche en de praktijk naast en door elkaar. Foodbedrijven uit de regio Rijnmond presenteerden zich tijdens deze tweede editie van het Open Huis samen met de praktijkopleidingen van Lentiz (operators), Albeda (bakkers) en Inholland (onderzoek). Met succes, want de interesse voor een baan in een food- of bakkerijbedrijf lijkt groeiende.

 

 

Vernieuwend onderwijs

De FIA is een regionaal samenwerkingsverband voor de regio Rijnmond, dat zo’n acht jaar geleden in het leven is geroepen en steeds meer vorm krijgt. Foodbedrijven, waaronder bakkerijen, bundelen binnen de FIA de krachten met het mbo- en hbo-onderwijs om er zo voor te zorgen dat er voldoende nieuwe productiemedewerkers worden opgeleid. Ook werken we werken aan imagoverbetering. Dat gebeurt door vernieuwend onderwijs te bieden waarbij het bedrijfsleven de lead heeft.

Tijdens de Food Experience Day, zoals het Open Huis is gedoopt, werden alle deuren van het FIA-gebouw opengezet om geïnteresseerden uit de regio kennis te laten maken met de voedingsmiddelensector. Bedrijven als Bakkerij De Paauw, Farm Frites, Royal Steensma, Borgesius, Menken Orlando en De Koning Vlees waren op het bedrijvenplein aanwezig om tekst en uitleg te geven over hoe het is om te werken in een dergelijk productiebedrijf en welk perspectief dat biedt. Uiteraard kon er ook worden geproefd van de producten die de bedrijven hadden meegenomen, wat leidde tot meer inzicht en begrip en een betere beeldvorming.

 

Een sociaal verhaal

Sococo laat dagelijks in de FIA-keuken zien hoe je koffie en food ‘met een sociaal verhaal’ kunt serveren. De Sococo-medewerkers doorlopen namelijk een twaalfweeks traject om vanuit een achterstandssituatie een praktijkverklaring te halen, die ze weer kunnen gebruiken voor een baan over vervolgopleiding. In de keuken leren ze om als team te werken en weer stevig in je schoenen te staan. Tijdens het Open Huis bleek maar weer eens hoeveel lof die aanpak oogst.

FIA-opleider Lentiz toonde in het Micro Lab en het Cuisine Lab hoe je als operator kunt worden opgeleid om te gaan werken in één van de foodbedrijven. In het lab werd getoond hoe je met een microscoop de kwaliteit van een ingrediënt kunt meten. Albeda pakte in de Bread Bakery flink uit met allerlei soorten brood en banket, die ter plekke werden opgemaakt door leerling-bakkers.

Inholland wees in het Chemic Lab geïnteresseerden er op wat het werken in een laboratorium binnen een foodbedrijf inhoudt. In dezelfde ruimte lieten de collega’s van de afdeling Quality Control (QC) van FIA-partner Royal Steensma zien hoe je spijs en fondant test op kwaliteit.

 

Proeven en ruiken

Het team van het IJscentrum liet bezoekers zien én proeven hoe het lekkerste ambachtelijke ijs van Nederland moet worden gemaakt. Essensor nam de gasten mee in de wereld van sensoriek: via een geurtest konden de bezoekers nagaan in hoeverre ze in staat waren geuren te omschrijven en te herkennen.

Uit de reacties van de vele belangstellenden – jongeren én ouderen – blijkt dat het gros zich verbaast over hoe ons voedsel wordt geproduceerd en welke kansen en mogelijkheden de foodsector biedt qua diversiteit aan banen en doorgroeimogelijkheden. ‘Een mooie manier om onszelf te positioneren aan een breed publiek uit de regio: dat is altijd goed’, vat Klaas Fuite van Bakkerij De Paauw zijn beeld van het Open Huis samen. ‘We gaan dan ook zeker volgend jaar een derde editie organiseren.’

 

Meer informatie is te vinden op www.foodinnovationacademy.nl