YingYing Xie deed mee aan World Skills: ‘Ik ging ontspannen de wedstrijd in’

26 maart 2025

JONG TALENT

YingYing Xie (22) is derdejaars student Zelfstandig Werkend Bakker bij Firda in Leeuwarden. In de toekomst wil ze heel graag haar eigen patisserie openen. Aan talent geen gebrek. Vorig jaar deed ze mee aan De World Skills-wedstrijden en ook dit jaar was zij geselecteerd voor de finale.

 

Heb je altijd al (banket)bakker willen worden?

‘Ik heb altijd van bakken gehouden. Ik vind het heel leuk om taarten te maken, bijvoorbeeld als er iemand jarig is. Vroeger dacht ik dat je alleen als hobby kon bakken. Ik wist niet dat er speciale opleidingen waren om het bakkersvak te leren. Toen iemand mij daarover vertelde, sprak mij dat direct aan. Uiteindelijk besloot ik de opleiding te volgen.’

 

Wat vind je zo leuk aan het vak?

‘Ik vind het leuk om na te denken over nieuwe producten en om nieuwe dingen uit te proberen. Het leukst vind ik het om taarten, bonbons en kleine gebakjes te maken. In de toekomst wil ik mijn eigen patisserie openen.’

 

Kun je iets over je stage vertellen?

‘Vorig jaar heb ik stage gelopen bij De Groot Bakkerij in Drachten en dit jaar werk ik hier weer. Ik heb het erg naar mijn zin. Vorig jaar voerde ik vooral de opdrachten uit. Nu mag ik zelf aangeven wat ik graag wil doen. Ik krijg alle ruimte om mij verder te ontwikkelen.’

 

Ben je tevreden over de opleiding?

‘Het is een leuke en afwisselende opleiding. We krijgen een goede begeleiding. Als ik vragen heb, kan ik altijd bij beide docenten terecht en helpen ze mij.’

 

Je zit nu in het examenjaar. Wat wil je hierna gaan doen?

‘Ik doe nu mbo 3. Volgend jaar wil mbo 4 doen. Daarna wil ik nog verder studeren. Er zijn geen bakkersopleidingen op hbo-niveau. Daarom wil ik een economische opleiding volgen, waarbij ik leer hoe ik mijn eigen bedrijf kan runnen.’

 

Je mee aan de World Skills. Was dat de eerste keer?

‘Vorig jaar was ik ook geselecteerd voor de finale. Ik was toen heel erg gefocust op het winnen. Daardoor was ik heel gestrest. Ik heb daar veel van geleerd. Ik ging nu veel meer ontspannen de wedstrijden in. Dat ik naast de medailles greep, is jammer, maar niet erg. Het gaat om de ervaring.’

 

Kun je iets over de eerdere selectie voor de wedstrijd vertellen?

‘Het thema was bos. De bedoeling was dat er twee identieke taarten werden gemaakt. De taarten moesten vers gemaakt zijn en er mocht geen gebruik worden gemaakt van een vriezer. Later hoorde ik dat ik geselecteerd was. Ik vond het heel leuk dat ik nog een keer mocht deelnemen aan de finale op 21 maart.’

 

Wat moest je doen tijdens de finale?

‘Het thema was Scandinavië. Ik moest een showstuk maken, een taart en een verrassingsonderdeel. Ik ben druk bezig geweest met de voorbereidingen. Twee dagen per week was ik aan het oefenen. Ik kreeg daarbij hulp vanuit de opleiding.’

 

Kun je het bakkersvak aan andere jongeren aanbevelen?

‘Het is een ontzettend leuk vak, maar het is hard werken. Soms is het werk ook best zwaar. Het maken van een taart als hobby is heel wat anders. Thuis ben je maar met één taart bezig, terwijl je er als banketbakker tientallen tegelijk maakt. Daar moet je van tevoren goed rekening mee houden.’

 

Skills The Finals

Op 20 en 21 maart stond RAI Amsterdam vol vakmanschap, met spetterende vakwedstrijden en allerlei activiteiten om beroepen uit te proberen. Op een locatie met een grootte van meer dan zeven voetbalvelden werd er door ruim zeshonderd vmbo’ers en mbo’ers gestreden om de titel Nederlands kampioen in zijn/haar vakgebied.

Deelnemers van de wedstrijd Patissier gaan elke editie aan de slag met een opdracht voor bijvoorbeeld een feest, bruiloft of bedrijfsuitje. Zo maken zij de ene keer een themataart bestaande uit twee lagen en de andere keer een chocolade-showstuk of vers gebak.

De deelnemers moeten in staat zijn om deze hoogwaardige lekkernijen zelf te ontwikkelen en maken tijdens de wedstrijd veelal gebruik van hun zelfbedachte receptuur, werkwijze en ideeën. Naast vaktechnische vaardigheden is ook kennis over grondstoffen en werken volgens een planning van belang.

 

De Top 3 van editie 2025, categorie Patissier was:

  1. Maud van Dijk – Summa
  2. Linda Brederoo – Albeda
  3. Melissa de Braij – ROC van Amsterdam

 

De Top 3, categorie Boulanger was:

  1. Wouter Gerrit Jan Kamphorst – Deltion College
  2. Max van Nieuwaal – Summa
  3. Esmee Ammerlaan – Albeda

 

Bron: Bakery Sweets Center

Foto’s: Black Coffee Visuals